lördag 18 december 2010

Mera vinäger

Jag har sett i statistiken att "köpa", "durra" och "vinäger" är en vanlig kombination av sökord. Det beror säkert på SVT:s program där man besökte en stad i Shanxi som var berömd för sin vinägerproduktion och där man baserade den på durra. Durra vinägern är lite kärvare i smaken än vad de mer avrundade risvinägerena från södra och östra Kina är. De finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker men kan för det otränade ögat vara svåra att hitta. På kinesiska heter durra gao liang, på den svenska innehållsförteckningen på den flaska med durra-vinäger jag har hemma så står det: vatten, kaoliang, vete, ärtor och sodium benzoat. Detta är det enda icke-kinesiska som avslöjar innehållet.
Själv använder jag mest mörk Zhenjiang (Chin kiang) -vinäger; den liknar ganska bra de vinägersorter som används i Sichuan och Hunan vilkas rätter jag oftast lagar. Shanxi-vinägern passar dock väldigt bra till nudlar och dumplings.

Durravinägern till vänster i bild.

13 kommentarer:

 1. köpte du durran i kina eller

  SvaraRadera
 2. Nej den köpte jag på Gain trading i Göteborg.

  SvaraRadera
 3. Östra Hamngatan 19, Göteborg

  SvaraRadera
 4. O nej! ca 20 kronor för en halvliter.

  SvaraRadera
 5. I stockholm finns att finna en vinäger från Tianjin Foodstuff som innehåller "millet, broomcorn millet, husked sorghum, salt, maltose". Millet är hirs och sorghum är durra.
  Det är det närmaste jag kommit en "renare" svart vinäger och då har jag letat i åtskilliga kinaaffärer.

  SvaraRadera
 6. Sortimenten på de asiatiska affärerna är ganska oförutsägbart. Plötsligt ser man inte röken av något som har gått att köpa i åratal och plötsligt dyker det upp nya grejer som man helt hade räknat bort.

  SvaraRadera
 7. Mycket så. Idag hittade jag tex inte bara en slags sobanudlar utan hela fem olika, då det sedan ett år inte funnits en enda.
  Jag har letat efter den svarta durravinägern ett bra tag, så som sagt, det gäller att ha med sig ögonen när man är ute.
  Var din vinäger något att ha? Den jag äter nu doftar som ett moget vin och är riktigt karaktäristisk. Med andra ord god.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker den är bra, den är lite "klarare" i smaken än vad den mörka risvinägern jag brukar använda är. Jag brukar använda durravinägern till rätter från nordliga provinser och risvinägern till östliga och sydliga rätter.

  SvaraRadera