Jag besökte tidigare denna sommar orten Yangshuo där en av de lokala specialiteterna är fisk tillagad i öl. Här kommer ett recept på denna rätt. I Yangshuo används det lokala blasket Liquan men jag tyckte det skulle bli intressantare med ett veteöl så jag körde med Schneider&Sohn: Mein Grünes. (Veteöl börjar bli ganska populärt i Kina.)
Det största problemet visade sig bli att hitta ett bra serveringsfat, fisken ska klyvas på längden nästan helt igenom och vikas upp så att det ser ut lite som att två fiskar ligger brevid varandra. Det bästa jag kunde hitta var en pajform i vilken jag fick lägga upp fisken lite bågformat.
Gös och öl:
Färdiga fisken:
Recept: Yangshuo pijiu yu - Yangshuo ölfisk
Yangshuo - turistfälla i Guangxi
pijiu - öl
yu -fisk
Ingredienser:
en sötvattensfisk på ca 750g
50 cl öl
några skivor färsk ingefära
ett par vitlöksklyftor
det gröna från 1-2 salladslökar
2 msk ljus soja
1 msk mörk soja
2 msk ostronsås
tillräckligt med inlagd chili för en trevlig hetta
salt
½ grön paprika
½ röd paprika
en sellerikvist
en tomat
1. Fjälla och rensa fisken. Klyv hela fisken på längden med (även huvudet) nästan helt igenom och vik upp den så den ser ut nästan som en plattfisk. Skåra de tjockaste partierna.
2. Hetta upp olja i en panna och stek fisken ett slag först på skinnsidan och sedan på insidan. Slå på ölen och lägg i vitlök, ingefära, chili, sojor och ostronsås. Lägg på lock och koka ca 5 minuter.
3. Dela grönsakerna i bitar och lägg i dem. Salta och lägg på locket och låt det hela koka i ca 10 minuter till. Servera.
Här är ett youtube-klipp som jag hittade där denna rätt tillagas:
Det största problemet visade sig bli att hitta ett bra serveringsfat, fisken ska klyvas på längden nästan helt igenom och vikas upp så att det ser ut lite som att två fiskar ligger brevid varandra. Det bästa jag kunde hitta var en pajform i vilken jag fick lägga upp fisken lite bågformat.
Gös och öl:
Färdiga fisken:
Recept: Yangshuo pijiu yu - Yangshuo ölfisk
Yangshuo - turistfälla i Guangxi
pijiu - öl
yu -fisk
Ingredienser:
en sötvattensfisk på ca 750g
50 cl öl
några skivor färsk ingefära
ett par vitlöksklyftor
det gröna från 1-2 salladslökar
2 msk ljus soja
1 msk mörk soja
2 msk ostronsås
tillräckligt med inlagd chili för en trevlig hetta
salt
½ grön paprika
½ röd paprika
en sellerikvist
en tomat
1. Fjälla och rensa fisken. Klyv hela fisken på längden med (även huvudet) nästan helt igenom och vik upp den så den ser ut nästan som en plattfisk. Skåra de tjockaste partierna.
2. Hetta upp olja i en panna och stek fisken ett slag först på skinnsidan och sedan på insidan. Slå på ölen och lägg i vitlök, ingefära, chili, sojor och ostronsås. Lägg på lock och koka ca 5 minuter.
3. Dela grönsakerna i bitar och lägg i dem. Salta och lägg på locket och låt det hela koka i ca 10 minuter till. Servera.
Här är ett youtube-klipp som jag hittade där denna rätt tillagas:
Kul! Det ska jag fixa vid tillfälle.
SvaraRaderamvh
Eric
http://matgeek.se/2012/12/03/darfor-valjer-jag-att-bojkotta-hittarecept-och-uppmanar-dig-att-folja-mitt-exempel/
SvaraRaderaIntressant. Får gräva lite i det här verkar det som.
RaderaTack,Eric