söndag 19 oktober 2014

Made in China

En ny kinesisk restaurang i Göteborg. På Tredje Långgatan. Med "modern" meny sades det mig. Verkar bra sa en kollega som  promenerat där förbi. Detta lät intressant så det var bara att ta sig dit och pröva på.Menyn består mest av smårätter (en hel del olika dumplings) med pris på ca 100 kronor per styck. Att servera i små portioner är ett sätt att komma runt den svenska tendensen att vilja beställa "sin maträtt" till sig själv. En riktig kinesisk måltid kräver att man samordnat beställer en samling rätter som kompletterar varandra och delar på dem; något som kan tyckas enkelt men som väldigt ofta havererar när man försöker göra detta med några slumpmässigt valda svenskar.

Så jag tittar på menyn  och sneglar lite kring mig också. Hipsters som käkar dumplings verkar vara en av de vanligare typen av gäster. Det finns "Peking anka på confiterat anklår" på menyn. Då pekinganka för mig framförallt handlar om det knapriga skinnet så avstår jag detta. Vi beställer ett par olika dumplings, en variant av bang bang kyckling, ribs, doufu samt pork buns som rekommenderas varmt av servitrisen.


Välsmakande ribs. Inget att orda om.Våra dumplings. Dels ångkokta med högrev och chili och dels friterade "drunken chicken" med svamp och kyckling. De serverades med tre dippsåser. Båda sorter smakade mycket gott, jag gillade speciellt kycklingdumplingarna.


Deras "pork buns" överraskade mig något. Jag hade väntat mig en hel bulle men någon slags fläskfyllning. Istället dök de här öppna bullarna upp med var sin rejäl bit fläsk på öppna bullar, toppade med syrliga grönsaker. Smakade dock helt OK.


Bottennappet för dagen var denna "bang bang kyckling"-variant som bestod av tråkiga friterade kycklingbitar med en sås som var ljusår ifrån något som jag associerar med bang bang kyckling.

Vi åt lite doufu (friterad) med chiliolja också, men den fastnade tyvärr inte på bild. Den var OK.

På det hela taget så var det bara bang bang kycklingen som var dålig. Det andra var ganska bra. Just dumplings verkar vara något som många lärt sig att göra och serverar med bra kvalité, jag hoppas dock att det dyker upp ställen som gör de andra delarna av köket bra också.

4 kommentarer:

 1. Tycker stället var sådär!

  Skulle vilja veta vad du (som proffs) tycker om Erik Videgårds nya bok

  http://www.nok.se/Allmanlitteratur/Bocker/Fack/Mat-och-dryck-/Facing-heaven/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tittar man i ett större perspektiv än bara Göteborg så är det ju inget superställe direkt. Men vi är inte så bortskämda med bra kinesisk mat på restaurang här så ribban ligger inte så högt.
   Intressant boktips. Ska läsa den vid tillfälle, den är ju alldeles nyutgiven.

   Radera
 2. Hej!
  Tänkte bara säga att det här är en fantastisk blogg vars recept berikat otaliga trevliga middagar hemma och som inspirerat mig till att laga autentisk kinesisk mat.

  Tråkigt att det inte kommer så många nya inlägg men det är väl samtidigt förståeligt med tanke på att det måste vara ca 200 recept publicerade.

  STORT TACK FÖR DET!

  /Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv!
   Det finns en hel del att laga fortfarande men 2014 blev ett intensivt jobbår och 2015 hgar vigts åt renovering och flytt. Jag hoppas dock komma igång igen i slutet av sommaren.

   Radera