måndag 30 januari 2012

Stekta sötpotatiskakor med räkor

Ångkokt sötpotatis och morot blandas med bitar av rått räkkött och stekes. Den huvudsakliga kryddan är vitpeppar. Det är enbart stekytan som håller ihop moset så man får hantera kakorna väldigt varsamt. En bra trick är att lägga varje kaka på ett salladsblad, sedan blir den lätt att flytta runt. De smakar bäst varma. Receptet ger ca sex stycken kakor.

Recept: Xian xia shu zi bing - Kakor av färsk räka och sötpotatis
xian - färsk
xia - räka
(hong) shu - sötpotatis
bing - kaka

Ingredienser:
500g sötpotatis
60g skalade råa räkor
30g morot
2 tsk shaoxing risvin
1-2 tsk malen vitpeppar
1 tsk salt

1. Skala och skär sötpotatisen i bitar. Ångkoka dessa mjuka, ca 20 minuter.

2. Skala moroten och riv den.

3. Dela räkorna i bitar och marinera i vinet minst 5 minuter.

4. Blanda räkor och morot.

5. Mosa den varma sötpotatisen till mos, salta och peppra, blanda i räk/morotsblandningen.

6. Hetta upp olja i en platt panna och stek pannbiffsliknande kakor av smeten tills de fått en ordentlig stekyta. Vänd och stek på andra sidan.


Kakorna blir som sagt ganska ömtåliga, jag gjorde här misstaget att försöka mellanlanda dem på en uppvärmd tallrik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar