söndag 13 oktober 2013

Tofu med färsk shiitake


Till det här receptet köpte jag vacad färsk shiitake på en asiatisk livsmedelsbutik. Dessa doftar och smakar mycket starkare än de som säljs på t.ex. Hemköp eller ICA.

Recept: Xianggu doufu - Tofu med shiitake
xianggu - shiitake
doufu - tofu

Ingredienser:
200g färsk shiitake
250g fast tofu
1 vitlöksklyfta
lite färsk ingefära
en salladslök
1 msk ljus soja
vitpeppar
salt

1. Dela svamparnas hattar i halvor. Skär tofun i kuber. Skiva vitlöken. Skala och strimla ingefäran. Skiva den ljus delen av salladslöken samt skiva lite av det mörgröna.

2. Hetta upp olja i en panna och stek vitlök, ingefära och den ljusa salladslöken tills deras doft känns tydligt. Lägg sedan i svampen och stek under omrörning ett par minuter.

3. Slå på ca 3dl vatten (om man inte är så noga med att det ska vara vegetariskt ta då gärna kycklingbuljong istället).

4. Lägg i tofun och låt koka upp. Häll i sojan, vrid lite vitpeppar över och låt sedan puttra i 5-7 minuter.

5. Salta eventuellt lite och häll över i serveringsskålen. Strö de mörkgröna salladslöksskivorna över.




3 kommentarer:

  1. Det är så tyst. Saknar denna blogg! Du har ett rättframt, tilltalande tonfall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Ja det har varit mycket annat som tagit tid från det här. Ska en sväng till Kina i tjänsten nästa vecka och hoppas då få lite att skriva om.

      Radera
  2. Jag håller med W och så är du en sån strålande inspiration för mig.

    SvaraRadera