onsdag 19 december 2012

Sjögurka

Sjögurkan - hai shen (海参) på kinesiska - är släkt med sjöstjärnor och sjöborrar. Den har ganska mjuk hud och ett lager av muskler innanför. Det är oftast huden och detta muskellager som ätes. (Jag har för mig att man i Japan gör något med innanmätet också).
Sjögurka smakar inte så mycket utan är mer uppskattad pga sin speciella konsistens, förmågan att suga åt sig övriga smaker samt att den anses vara bra för den manliga potensen.
Gurkorna går att köpa torkade eller frysta. De torkade behöver blötläggas i många timmar och sedan rensas ordentligt. De frysta brukar vara rensade så de behöver bara sjöljas och finputsas lite.


Torkade sjögurkor säljs hela och vissa kan ha riktigt fin form. De frysta brukar vara i delar och se ut som på bilden ovan. Inte jättevackra alltså men funkar bra om man ska skära den i strimlor eller små bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar