måndag 24 augusti 2015

Fukien Old WineDe kändaste kinesiska risvinerna kommer ifrån Shaoxing i Zhejiangprovinsen. Men det finns naturligtvis risvinsproduktion i andra områden. Fukien Old Wine är ett risvin från provinsen Fujian - Fukien är en äldre stavning av just Fujian.

Fujian Laojiu (福建老酒) används både som dryck och som ingrediens i många rätter från Fujian. Färgen är ganska mörk och smaken är särpräglad. Shaoxingviner påminner om Sherry men detta smakar väldigt annorlunda - sojatoner blandade med saker som jag inte hittar bra ord på.
En anledning till den speciella smaken är kanske att det är jäst med hongqu (紅麴) - det röda möglet monascus purpureus. Jag har inte druckit några andra sådana risviner så det är blott en gissning. 

Den här flaskan köpte jag i en asiatisk affär i Bristol för drygt fyra pund. Det står att det är salt i, antagligen för att det ska säljas som matlagningsvin. Alkoholhalten ligger enligt etiketten på 15%.
Men  nu jag roade mig precis med att pilla bort den engelska innehållsdeklarationen till den kinesiska under och där nämns inget salt och alkoholhalten är angiven som 14%. Jag minns inte någon större sälta från min provsmakning så jag litar mer på orginaletiketten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar