måndag 7 september 2015

Kokt kyckling med Shiitake och Fukien Old Wine


Jag ville laga något i vilket Fukien Old Wine spelar en framträdande roll. Beslutet föll på denna kokta kyckling som serveras i sitt eget spad som en soppa. Man kan tydligt känna vinets speciella smak som också passar bra ihop med shiitaken som också ingår.


Recept: 老酒炖鸡  Lao Jiu Dun Ji - Kyckling kokt med "old wine"
lao jiu - (Fukien) old wine
dun - koka
ji - kyckling


Ingredienser:
1 kyckling
5 rejäla skivor oskalad färsk ingefära
en handfull torkad shiitake
1½ dl Fukien Old Wine
1,3 liter vatten
salt


1. Hacka upp kycklingen i mindre bitar (genom ben och allt).

2. Blanda kycklingbitarna med vinet och låt stå i en dryg timme.

3. Blötlägg shiitaken och ifall det är stora svampar: dela dem i mindre bitar.

4. Häll över kycklingen och vinet i en gryta och tillsätt svampen med vätska och allt samt ingefäran och vattnet.

5. Koka upp, skumma och låt koka i åtminstone en timme. Salta kort innan servering.  

1 kommentar: