söndag 9 maj 2010

Jäst doufu

Jäst doufu säljs i glasburkar, krukor och konservburkar. Doufun har jäst och blivit krämig sedan har den blandats med saltlake, risvin och kryddor. I burkarna ligger doufun uppdelad i kuber på ca 2x2 cm. Det finns vissa sorter som inte innehåller vin och vissa som innehåller starkvin och då brukar det stå "drunken" på. Grundsmaken är ganska mild så det är framförallt från inläggningen som smakerna kommer. Man brukar skilja på vita och röda varianter där de röda inläggningarna innehåller malt rött ris och alltså har en kraftigt röd färg. Ett exempel på en anrättning med röd jäst doufu är denna blomkålsrätt.
Vissa varianter (både röda och vita) innehåller chili. Jag brukar köpa en vit variant med chiliolja från Lao Gan Ma. Priset för en burk brukar ligga kring 20 kronor, de håller sig länge.

Jäst doufu i chiliolja från Lao Gan Ma.

En röd variant.

1 kommentar:

  1. Jäst doufu/tofu (fermented bean curd) är ju en sån där kinesisk grej som kan hålla hur länge som helst :)

    När vi var små kommer jag ihåg, så klagade min pappa på att någon burk inte smakade tillräckligt bra, så då lade han undan den för att smaken skulle ta till sig...

    SvaraRadera