onsdag 7 april 2010

Kryddblandningar från Lao gan ma

Lao gan ma är en producent av kryddblandningar som är vida berömd över i stort sett hela Kina. Främst producerar de heta chiliröror i olja. Lao gan ma betyder ordagrant ungefär"gamla beniga mamman". Företaget är baserat i provinsen Guizhou (som tillsammans med Hunan och Sichuan är känt för sina chililaddade maträtter). Jag lyckades köpa fem olika röror och har nu jämfört dem. De är alla väldigt starka, chilin är alltid en huvudingrediens. De svenska etiketterna var totalt ihoprörda och engelsk text saknas på burkarna så ni som inte läser kinesiska ska nog snacka med personalen om ni ska vara säkra på att köpa rätt sort.

1. Kyckling och chili i olja med "lokal" smak.  
Fengwei ji you lajiao.
Förutom olja, chili, salt, socker och MSG innehåller den här vitlök, sichuanpeppar och kycklingkött. På den svenska etiketten stog bara: Lao gan ma chiliolja och ingrdienserna angavs som chili, olja, salt, socker kohlrabbi, jordnötter och doufu.(En klar förväxling av etikett med nästa sort.)
Smaken är väldigt chili-intensiv förstsås men vitlöken kommer fram ganska starkt också.

2. Tre starka tärningar med chili i olja.
La san ding you lajiao 
Förutom olja, chili, salt socker och MSG innehåller den här faktiskt det som står på den svenska etiketten nämlingen jordnötter, doufu och kinesisk rättika (ja,ja det stog visst kohlrabbi).
Det är alltså hela jordnötter, doufu-tärningar och rättikatärningar i chili och olja.

3. Torrstekta köttstrimlor och chili i olja.
Gan bian rousi you lajiao
Den här saknade helt svensk etikett men innehåller olja, chili, salt, socker, MSG, fläskkött och sichuanpeppar. Sichuanpepparn kommer verkligen fram i den här blandningen, den är väldigt ma.

4. Chili i olja.
You lajiao
Innehåller olja, chili, salt, socker, MSG, sichuanpeppar och hela jordnötter. Även denna har ganska mycket sichuanpeppar i sig men mindre än i nummer tre.

5. Blandning på jästa svarta bönor med chili i olja med "lokal" smak.
Fengwei douchi you zhi lajiao
Innehåller olja, chili, salt, socker, MSG samt jästa svarta bönor. På den svenska etiketten stod det: "Chiliolja med kyckling" och innehållet överenstämde med nummer ett ovan. Hursomhelst så var smaken av svarta bönor framträdande i blandningen.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker det är synd att det ska slängas i MSG i så många livsmedel.
  /Andreas

  SvaraRadera
 2. Det beror lite på tycker jag. Om slutprodukten smakar "som den ska" så tycker jag inte det gör så mycket. I kinesiska buljonger och kryddblandningar har man ju alltid använt en del ingredienser (såsom vissa sjögräsextrakt och vissa svampar) just för deras höga glutamatinnehåll och om de nu istället använder rent glutamat och når fram till i stort sett samma resultat ser jag det som ok. I slutändan hänger det på hela produktens kvalitet, inte på varifrån glutamatet kom. En slaskig köttfärsås nästan utan kött men massa glutamat är ju inte så kul t.ex.

  SvaraRadera
 3. Toxic Avenger24 april 2010 06:27

  Men vad är MSG för något?

  SvaraRadera
 4. MSG = Mono-Sodium-Glutamat

  kolla wikipedia

  SvaraRadera