Ångkokning förekommer ju ganska ofta i recepten jag lägger upp här. Vad behöver man för utrustning för att ångkoka då?
Det finns lite olika varianter:
1. Vanlig gryta och ett litet ställ.
Det finns trefötter och liknande att köpa som man kan ställa i en vanlig gryta eller kastrull. Fyll på med vatten så att stället sticker upp ur vattnet. Sedan är det bara att sätta skålen med mat som ska ångkokas så den står över vattnet.
2. Korsade ätpinnar i en wok.
Lägg ett par ätpinnar i kors ovanför det kokande vattnet i en wok. Balansera skålen med mat ovanpå pinnarna och lägg på ett lock. Tänk på att ätpinnar av trä kommer att böjas av vikten lite grann och inte bli så fina efteråt.
3. Bambukorg för wok.
I de flesta asiatiska affärer finns runda bamnbukorgar att köpa som man kan ställa ovanför kokande vatten i en wok och sedan lägga på ett lock.
4. Ångkokningsgryta.
Själv använder jag en speciell ångkokningsgryta. Den har möjlighet att ångkoka i två våningar och en annan fördel är att min wok blir ledig för att laga andra rätter. Ska man laga fem-sex rätter till en måltid så är det kanon att få undan ett par stycken i ångkokningsgrytan. Inlägget där man ställer maten går också att ta bort så att man kan använda den till att koka på vanligt vis också.
Isärplockad.
Ihopsatt.
Sådana här brukar man kunna köpa i välsorterade asiatiska livsmedelsaffärer för några hundralappar.
söndag 12 februari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack för informationen!
SvaraRaderaKommer nog investera i en sån där gryta. De så smidigt ut! Tack för tips!
SvaraRadera