söndag 26 februari 2012

Lyckat experiment med lamm-ribs

Det är ju lite inne nuförtiden med pulled pork, långsamt grillade ribs och liknande saker med en touch av den amerikanska södern. (Show me-sås verkar nästan finnas i var och varannans kök nuförtiden.)

Lite inpirerad av den typen av matlagning så ugnstekte jag lammribs fast med en mer kinesisk smaksättning. Jag bara höftade med kryddorna och har lite dålig koll på de exakta proportionerna.

Recept: Långsamt ugnstekta lammribs

Ingredienser:
lammribs, så många du får plats med i långpannan

Rub:
mald spiskummin
salt
socker

Glaze:
mörk soja
gul bönsås
mörk vinäger
risvin
chiliolja

1. Blanda ihop rub-ingredienserna och massera in dem i köttet. Låt ligga ett tag, gärna över natten.

2. Lägg ribsen med köttsidan nedåt i en långpanna och täck med aluminiumfolie. Kör i ugnen på 150 grader i ca 3 timmar. (Jag fick visserligen för mig att sänka till 125 grader efter en timme.)

3. Blanda ihop glazen, den ska ha ganska tjock konsistens.

4. Ta upp ribsen, häll av vätskan som samlats i långpannan. Lägg dem med pannan igen, denna gång med köttsidan upp. Pensla dem med rikligt med glaze. Kör dem sedan i öppen panna i ca ½ timme på 150 grader.


Resultatet blev mycket bra. Jättemört och det smakade fantastiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar