Att göra sojakokta ägg - lu dan (卤蛋) - är ett bra sätt att återanvända kokspadet sedan man kokt kött eller kyckling i kryddad sojasås. Jag använde spadet från den sojakokta kyckling jag tidigare lagat men la också i lite cassia (stjärnanis funkar även det mycket bra).
Först hårdkokar man äggen i bara vatten sedan antingen så knackar man på skalen så att de spricker runt om eller så skalar man dem helt. Låt sedan äggen koka på låg värme i sojaspadet i ca 45 minuter. Låt kallna i spadet. Har de kokat utan skal har de nu en jämnbrun färg om skalen bara är spräckta får man det marmorerade utséendet som på bilden.
Vill man att smaken från spadet verkligen ska tränga in på djupet så sticker man djupa hål i äggen innan den långa kokningen.
En variant där man kokar äggen i ett spad på teblad och kryddor (och en del soja) kallas för teägg - cha dan (茶蛋) - och lagas annars på samma sätt som sojaäggen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar