onsdag 15 augusti 2012

Salladslöksexploderade ankstrimlor


Den här rätten ska göras med stor grov salladslök men om man inte hittar det så går det bra med späd purjolök (diameter ca 1½ cm).
Tanken är att ankstrimlorna ska "exploderas" dvs wokas på väldigt hög temperatur. Har man en vanlig spis kan man försöka med att värma sin stekpanna på max riktigt länge innan man börjar. Resultatet brukar bli bra fast vet man hur det ska vara egentligen så känner man skillnaden.

Recept: Cong bao ya si  - Salladslöksexploderade ankstrimlor
cong - salladslök
bao - explodera
ya - anka
si - strimlor

Ingredienser:
ett ankbröst (ca 400g)
det vita från en grov salladslök
1/4 tsk salt
1 tsk shaoxing risvin
vitpeppar
1 tsk potatismjöl
1 msk "gul" bönsås

1. Ta bort skinnet från ankbröstet och strimla det i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en skål tillsammans med vinet och saltet. Dra lite vitpeppar över och låt stå i 10-15 minuter. Strimla salladslöken i långa strimlor.

2. Hetta upp olja riktigt varmt. Blanda potatismjölet med ankstrimlorna och woka tills deras färg ändrats.

3. Blanda i bönsås, woka runt tills allt blandats. Lägg i salladslöken och woka tills den mjuknat något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar