söndag 3 juni 2012

Favorit i repris: Kall kokt kyckling med dressing


Dessa är smidiga rätter att ha med på kinesiska middagar. Man kan koka kycklingen dagen innan och tillagningen tar inte någon plats på spisen. Alltså reducerar en sådan rätt på menyn arbetsbelstningen avsevärt jämfört med om man skulle ha en extra wok-rätt istället.

Det finns många varianter, här är några jag gjort tidigare:

Bang bang kyckling 1
Kycklingskivor i röd olja
Bang bang kyckling 2
Med chili och sichuanpepparolja
Med gurka och sesam
Med sichuanpeppar, salladslök och sesamolja

På bilden längst upp syns en "fiskdoftande" variant, dressingen är gjord på följande sätt:

1. Blanda först

½dl ljus soja
1 msk mörk kinesisk vinäger
1 msk socker

2. När sockret löst sig, blanda i:

1 msk hackad vitlök
1 msk hackad ingefära
det gröna från 2 salladslökar, skivat
2 msk hackad saltad chili eller syrad chili
2 msk chiliolja (eller chiliolja blandad med neutral olja)
2 tsk sesamolja

Häll sedan över kycklingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar