söndag 8 april 2012

Nötkött i skivor med citrusskal


Den här rätten stöter man på i både Sichuan och Hunan. Receptet här är en Sichuanvariant, minska eller ta bort sichuanpepparn helt samt undvik sockret och ta i en skvätt vinäger för att gå mer åt Hunanhållet. Köttet lagas ganska länge så det behöver inte vara någon av de dyra bitarna.

Skalen plockar jag från småcitrus med tunna skal. Min favoritsort går bara att köpa i asiatiska livsmedelsaffärer när det är säsong och jag vet inte vad den kallas (De är väldigt små och skalen doftar kraftigt).

Recept: Chen pi niu rou - Nötkött med småcitrusskal
chen(zi) - småcitrusskal
pi - skal/skinn
niu rou - nötkött

Ingredienser:
400g nötkött
10-20g torkade tunna citrusskal
10-20g torkade röda chilis, halverade och tömda
2 msk shaoxing risvin
en bit ingefära
en salladslök
2 tsk sichuanpeppar
buljong
1 msk vitt socker
1 tsk mörk soja
salt
sesamolja

1. Skiva köttet i skivor ca 3 mm tjocka, lagom stora att stoppa i munnen hela. Krossa och hacka en rejäl bit ingefära och en stor salladslök  och blanda med köttet plus ½msk risvin och lite salt. Täck skalen med kallt vatten. Låt de två skålarna stå i en timme.

2. Rör ner lite olja bland köttskivorna och fritera dem i omgångar tills de just ändrat färg. Fritera dem sedan alla tillsammans till de blir bruna och fina.

3. Krama vattnet ur skalen och dela de i bitar som ungefär motsvarar köttskivorna.

4. Låt några matskedar av olja vara kvar och woka chilin och sichuanpepparn på medelvärme ett slag och släng sedan i citrusskalen. Woka tills citrusdoften känns tydligt.

5. Lägg i biff, blötläggningsvattnet från skalen, buljong , soja, socker och resten av vinet. Koka upp och låt sedan gå på låg värme tills nästan ingen vätska återstår (ca 30 minuter). Salta enligt smak under tiden.

6. Servera och blanda i lite sesamolja.

2 kommentarer:

 1. Hallå!
  Kan det vara kumquat du har använt? En liten orange avlång historia, kanske 4 cm lång...
  Tack för en förträfflig blogg! Jag har en dotter som är född i Kina och familjen nyttjar ofta dina recept för att få äkta stuk på vår mat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. Angående citrusfrukten: Nej, inte kumquat utan en mer bollformig varian, lite som en liten satsuma med mycket kärnor. (Kanske Tangerin?)

   Radera