söndag 19 juni 2011

Abalone på burk

Abalone eller Havsöra som det heter på svenska är en havssnigel som lever i Stilla Havet. I kinesisk matlagning används snigelns stora muskel. Torkad abalone är en prisad delikatess, abalone på burk är ett billigare alternativ. Den torkade abalonen brukar kokas länge tillsammans med bland annat kyckling och fläsk. Den fiskas sedan upp och ätes tillsammans med lite av spadet. På kinesiska heter abalone Bao Yu vilket uttalas på samma sätt som man säger "garanterad rikedom" vilket medför att det är en viktigt symbolisk ingrediens till nyårsfester, bröllopsbanketter och liknande.
Jag har aldrig satt tänderna i någon anrättning av torkad abalone men nyss fick jag tag på ett par burkar med abalone (en kollega fick dem i present av en affärskontakt i Taiwan vars bror köpt dem i Australien).


Varje burk innehöll en och en halv abalonemuskel:Jag ville inte göra något alltför komplicerat denna första gång jag äter abalone utan jag följde en enkel metod där de skivas och kokas i sitt spad tillsammans med shiitake-svamp.

Recept: Abalone med shiitake

Ingredienser:
1-2 burkar abalone (ca 425g per burk inkl. vätska)
8-20 torkade shiitakehattar (beroende på  hattarnas storlek och mängden abalone)
2-3 salladslökar
3-4 msk ostronsås
1-2 tsk mörk soja
½-1 tsk socker
1-2 msk shaoxing risvin
1 msk potatismjöl utblandat i vatten

1. Blötlägg shiitakehattarna ordentligt. De måste vara genom-mjuka innan anrättning.

2. Skiva salladslöken och dela upp i grönt och vitt. Skiva abalonen i tunna skivor. Spara abalonespadet.

3. Hetta upp olja i en wok och stek först de vita salladslöksskivorna ett tag. Häll sedan i vinet följt av abalonespadet. Häll i soja, ostronsås och socker.

4. När spadet kokat upp lägg i svamp och abaloneskivor. Låt koka upp igen och koka försiktigt i ca 2 minuter. Fiska upp hattarna och lägg dem på serveringsfatet (ofta lägger man lite sallad eller liknande på fatet först för att rätten inte ska bli så brun). Lägg abaloneskivorna ovanpå hattarna.

5. Dra upp värmen och rör i potatismjöls blandningen i såsen, när den tjocknat så släng i det gröna av salladslöken och häll över svampen och abalonen.


Hur smakade det då? Abalonen hade en ganska mild smak som låg någonstans mellan knivmussla och ostronskivling. Konsistensen var liksom hos många andra kinesiska delikatesser lite speciellt, kanske lite för gummiaktig för att falla de flesta svenskar på läppen. Själv skulle jag nog inte vilja lägga några större summor på abalone.

6 kommentarer:

 1. InIntressant, jag ska ut på alabone jakt i Stockholm

  SvaraRadera
 2. tror att dom har på kina li ringvägen 129/ludvig

  SvaraRadera
 3. undra om inte abalone och hajfena e olagligt att sälja

  SvaraRadera
 4. De kostar kring 500 kr/burk i kinaaffärerna i sthlm. Mina päron köpte abalone ett par gånger när vi var små och jag tycker den är överreklamerad. Fast vi åt den bara naturell.

  SvaraRadera
 5. Angående laglighet så torde väl inte odlad abalone vara olagligt och jag tror den mesta är odlad.

  SvaraRadera
 6. 500burken vilken affär/ludvig

  SvaraRadera