torsdag 14 januari 2010

Friterat fläskkött med sötsur sås

En till av de där rätterna som blivit totalt misshandlade av de kinakrogarna i Sverige. De två huvudsakliga felen som begås är dels att det är på tok för mycket frityrsmet och dels att såsen som används är något helt annat än vad den borde vara. Sedan tror jag många hoppar över marineringen också. Så här gör man välsmakande fläskfileskivor friterade i ett tunt lager frityrsmet med en genuin sötsur sås till (notera nedan att rätten heter kött med socker och vinäger, inte kött med annanasjuice) :

Recept: Tang cu rou - Fläskkött med sötsur sås
tang - socker
cu - vinäger
rou - (fläsk)kött

Ingredienser:
250g fläskfile
2 tsk shaoxing risvin
lite salt

2 ägg
1 dl potatismjöl

1½ hackad vitlöksklyfta
hackad ingefära, lika mycket som vitlöken
2dl buljong
3 msk socker
2 msk mörk vinäger
lite ljus soja
1 tsk potatismjöl
Det gröna från 2-3 salladslökar, finskivat
lite sesamolja

1. Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och sedan i 1 cm tjocka strimlor, marinera med risvin och salt enligt smak. Blanda socker, vinäger, soja och 1 tsk potatismjöl i en liten skål.

2. Värm upp en wok halvfull med olja och blanda äggen (vispa ihop dem först) med potatismjölet till en jämn smet (2ägg, 1 dl potatismjöl räcker nog till 300-400g kött men jag brukar blanda den här mängden för att det är lätt att komma ihåg.)

3. Blanda köttet med smeten. Fritera sedan i små omgångar (8-10 strimlor åt gången) men lyft upp varje strimla ur smeten för sig, skaka av överflödig smet och lägg i den i oljan så att den inte fastnar med någon annan strimla. 2 minuter brukar räcka i frityrtid per omgång.

4. När allt är friterat så lägg tillbaka alla strimlor i oljan och fritera i ca 2 minuter till så att de får fin färg och ytan blir krispig. Låt rinna av och lägg upp på ett förvärmt fat.

5. Stek vitlök och och ingefära i ca 30 sekunder. Häll på buljongen och låt koka upp. Rör i socker/vinägerblandningen och rör tills det tjocknar. I med salladslök och sesamolja. Häll detta över fläsket.
Servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar