Recept: Tang cu rou - Fläskkött med sötsur sås
tang - socker
cu - vinäger
rou - (fläsk)kött
Ingredienser:
250g fläskfile
2 tsk shaoxing risvin
lite salt
2 ägg
1 dl potatismjöl
1½ hackad vitlöksklyfta
hackad ingefära, lika mycket som vitlöken
2dl buljong
3 msk socker
2 msk mörk vinäger
lite ljus soja
1 tsk potatismjöl
Det gröna från 2-3 salladslökar, finskivat
lite sesamolja
1. Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och sedan i 1 cm tjocka strimlor, marinera med risvin och salt enligt smak. Blanda socker, vinäger, soja och 1 tsk potatismjöl i en liten skål.
2. Värm upp en wok halvfull med olja och blanda äggen (vispa ihop dem först) med potatismjölet till en jämn smet (2ägg, 1 dl potatismjöl räcker nog till 300-400g kött men jag brukar blanda den här mängden för att det är lätt att komma ihåg.)
3. Blanda köttet med smeten. Fritera sedan i små omgångar (8-10 strimlor åt gången) men lyft upp varje strimla ur smeten för sig, skaka av överflödig smet och lägg i den i oljan så att den inte fastnar med någon annan strimla. 2 minuter brukar räcka i frityrtid per omgång.
4. När allt är friterat så lägg tillbaka alla strimlor i oljan och fritera i ca 2 minuter till så att de får fin färg och ytan blir krispig. Låt rinna av och lägg upp på ett förvärmt fat.
5. Stek vitlök och och ingefära i ca 30 sekunder. Häll på buljongen och låt koka upp. Rör i socker/vinägerblandningen och rör tills det tjocknar. I med salladslök och sesamolja. Häll detta över fläsket.
Servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar