onsdag 24 mars 2010

Färska Bambuskott samt Tre vintrar

Jag lyckades köpa färska bambuskott häromdagen. Skotten har bruna torra ytterblad och mörkgröna håriga innerblad som alla måste bort innan man kommer in till den gulvita kärnan. Man snittar en skåra från basen till toppen och kränger av de oönskade bladen. Sedan går meningarna isär om hur de bäst bör förberedas för tillagning. Vissa anser att skottet sedan skall kokas helt i ca 20 minuter och sedan svalna innan det används. Andra tycker att det först ska skivas, strimlas eller vad man nu tänkt sig och sedan kokas en kortare tid. Anledningarna till att man kokar är dels att ta bort ett giftigt ämne, dels att bli av med besk smak och dels att göra skottet mjukare.
Det här skottet var ganska mjukt så jag skivade det och kokade det i ungefär 5 minuter. Skivorna använde jag sedan i en rätt som heter "Stekta tre vintrar", två vintrar har jag gjort tidigare.

Recept: Chao san dong - Stekta tre vintrar
chao - woka
san - tre
dong - vinter (kort av dong tian)

Ingredienser:
300g bambuskott i skivor
12 ganska små torkade shiitake
200g salladskål
3 msk kycklingbuljong
2 msk ljus soja
2 tsk socker
1 tsk potatismjöl blandad med 1 msk vatten
sesamolja
salt

1. Blötlägg svampen i en halvtimme i hett vatten. Skiva salladskålen. Behåll ca 1dl av svampspadet och blanda i kycklingbuljongen, sojan och sockret. Halvera svamparna.

2. Hetta upp ca 3 msk olja i en wok. Woka svampen i ca 30s, häll i bambuskotten och woka i 30s till, häll i salladskålen och woka i ca 1 minut till.

3. Häll i svampspadet och woka under konstant omrörning i ca 2 minuter. Salta under tiden. Rör sedan ner potatismjölsblandningen och låt såsen tjockna något. Ta av värmen och ringla över sesamolja. Vänd runt lite och servera.

Chao san dong

2 kommentarer:

  1. Hallå där ytterligare ett intressant recept! Det enda jag saknar är information om hur många portioner dina recept är tänkta för. Ibland är det lätt att tänka sig hur mycket det blir ibland inte...ofta är väl det tänkt att rätten är en av fler.

    SvaraRadera
  2. Ja får nog skriva ett separat inlägg om det här. Blir nog ikväll.

    SvaraRadera