torsdag 29 april 2010

Tusenåriga ägg

Tusenåriga ägg (på engelska century egg) är en spännande sorts konserverat ägg. På kinesiska heter de pidan vilket ordagrant betyder läder-ägg. Ursprungligen konserverades äggen genom att de bäddades in i en blandning av aska, salt, lera, osläckt kalk och risagnar. Äggen ligger förstås inte i denna blandning i tusen år utan i veckor till månader. Deras utseende och smak ändrar sig mycket, vitan blir först genomskinligt brun och efter ännu mer lagring genomskinligt svart. Gulan blir grön och krämig. Vitan får ingen speciell smak medan gulan får en kraftig smak och lukt. Ankägg är det vanligaste men det förekommer att andra sorts ägg används.
Det vanligaste är att de säljs sex stycken i ett vanligt plastpaket.

Det här kostade 50 kronor och ska hålla till mars 2011.
Här har jag skurit upp ett av äggen i åtta delar. Det går bra att äta de så här men jag föredrar att blanda ljus soja med lite chiliolja och hälla över dem först. Ett glas Moutai eller Wuliangye till det kanske? 6 kommentarer:

 1. toxicavenger1 maj 2010 09:09

  koolt. var kan man köpa det i göteborg?

  /markus

  SvaraRadera
 2. Finns inte att köpa så ofta, men just nu har de på Hung Fat (Gain Trading) på Östra Hamngatan. Iaf i onsdags.

  SvaraRadera
 3. Teochew som jag är, äter inte dem straight up. Mina föräldrar gillar att äta dem till kinesisk risgröt. Dvs långkornigt polerat ris som man kokat, typ en del ris och 10 delar vatten. Kokar den tills riskornen öppnat sig (30-40min). Sen har man äggen bredvid och lite soja till riset. Standard frukost.

  Man kan även ha läder-äggen till en annan teochew rätt som också i huvudsak består av risgröt, men med många olika ingredienser såsom fisk, köttfärs, torkade räkor och annat man kan hitta. Äggen åker i på slutet och toppar med lite finhackad koriander. Soja, fisksås och färsk chili som tillbehör.

  SvaraRadera
 4. Jo sådan gröt har jag ätit.

  Teochew?

  SvaraRadera
 5. Från södra Kina. Chao Chou/Zhou är ett annat namn. Dialekten påminner om hakka. Finns utspridda i Vietnam, Thailand, Indonesien, Malaysia...

  SvaraRadera
 6. jag bor i stockholm och äggen finns typ alltid

  SvaraRadera