lördag 10 november 2012

Korianderexploderad fläskfilé


I den här rätten används koriander inte som krydda utan som grönsak. Bäst resultat blir det med den typen av koriander som finns i de asiatiska livsmedelsbutikerna - den är mustigare i smaken på något sätt och har grövre stjälkar.

Exploderandet i receptnamnet handlar om att steka snabbt på mycket hög värme. Detta görs i den sista stekningen i detta recept.

Recept: Yanbao liji - Korianderexploderad fläskfilé
yan - av yansui; det botaniska namnet på koriander
bao - explodera
liji- filé

Ingredienser:
300g fläskfilé
50g koriander
den ljusa biten från 1-2 salladslökar
färsk ingefära
en äggvita
1-2 msk potatismjöl
2 msk shaoxing risvin
vitpeppar
sesamolja
salt

1. Skär köttet i rätt grova strimlor (ca 1cm x 1cm tvärsnitt). Marinera med 1 tsk salt, 1 msk av vinet , äggvitan och potatismjölet.

2. Strimla salladslöken i långa strimlor (motsvarande köttstrimlorna) och strimla upp ungefär lika mycket ingefära (skala först). Skär koriandern i korta längder.

3. Hetta upp några deciliter olja på medelvärme i en wok och lägg i köttet. Stek köttet i oljan tills strimlorna inte fastnar i varandra. Rör inte om för mycket för då släpper äggvitan från strimlorna och rör inte för lite för då kan strimlorna steka fast i varandra. Detta kan vara lite knepigt och kanske behöver man öva ett par gånger innan man når rätt känsla. Låt köttstrimlorna rinna av på hushållspapper.

4. Rensa ur woken. Häll i ett par matskedar ny olja och hetta upp riktigt hett. Släng i ingefäran och salladslöken och woka ca 10 sekunder, Lägg i köttet och woka runt ca 20 sekunder till. Lägg i koriandern och woka ca 20 sekunder ytterligare. Häll i en matsked av vinet, salta, dra några varv över med vitpepparkvarnen och blanda runt alltsamman.

5. Ta av från värmen och ringla över lite sesamolja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar