onsdag 3 november 2010

Kyckling Tre Koppar

Detta är en klassisk rätt från Taiwan, namnet kommer utav att man från början gjorde den med en hel kyckling och en kopp soja, en kopp risvin och en kopp sesamolja. Nu ser man oftast rätten gjord med kycklingbröst eller kycklinglår och med en nerskalad mängd av soja, vin och olja. Jag körde på kycklinglårfilé men det går bra att hacka upp hela lår om man vill ha bitar med ben i (öka då tillagningstiden lite). Helst ska ett klart och lite sött risvin (gärna Taiwanesiskt) användas och man brukar använda en blandning av mörk och ljus soja. Röd chili brukar användas antingen färsk eller torkad, vissa tar paprika istället. En del vill ha i lite socker, det har jag hoppat över.

Kinesiskt risvin är ju svårt att få tag på så i detta fallet går det nog ganska bra med Sake (har dock inte prövat detta själv).

Recept: San bei ji - Kyckling tre koppar
san - tre
bei - kopp
ji - kyckling


Ingredienser:
500g kycklinglårfilé
1/3 tsk salt
1 msk majstärkelse
1 msk vatten
4 vitlöksklyftor
5 torkade röda chilifrukter
3/4 kruka thaibasilika
½ dl + 1 tsk risvin (se ovan)
½ dl soja (mörk och ljus 50/50)
½ dl sesamolja

1. Skär varje lår i 4-5 bitar. Blanda med 1 tsk av vinet, saltet, majsstärkelsen och vattnet. Låt stå i ca 20 minuter.

2. Hacka vitlöken, dela chilifrukterna i två delar och häll bort kärnorna.

3. Hetta upp sesamoljan på medelvärme i en wok och woka först vitlöken och chilin tills deras lukt stiger tydligt från woken. Lägg då i kycklingen och woka den tills den vitnat runt om.

4. Häll på sojan och resten av vinet, dra ner värmen och låt koka under lock i ca 10 minuter.

5. Ta av locket, lägg i basilikan och woka runt tills den mjuknat.

6. Lägg upp och garnera med lite färsk basilika.

2 kommentarer:

  1. Hallå. Första gången jag läser ett recept från dig jag redan testat! Jag hittade en Youtube film för något år sedan där en kvinna lagar till kyckling tre koppar:
    http://www.youtube.com/watch?v=kdRlVkzPXss

    SvaraRadera
  2. Jo det är ett väl spritt recept.

    SvaraRadera