måndag 30 juni 2014

FenjiuDet här är Fenjiu, en av de mest kända sorterna av Baijiu med "lätt arom" - qing xiang. Fenjiu produceras i Xinghuacun ("Aprikosblombyn") som ligger nära Fenyang i provinsen Shanxi vid floden Fen. 

Fenjiu är ett destillat på företrädelsevis durra. På den här flaskans innehållsförteckning nämns också korn och ärtor som ingredienser. Just detta exemplar håller 48% alkohol men de flesta varianter ligger mellan 38% och 53%. Priset kan variera beroende på t.ex lagringstid, flaskan på bilden kostade mig 78 RMB (475ml) men man kan komma över tusenlappen om man vill.

Detta är anrik sprit: Fenjiu omskrivs redan för över 1500 år sedan och som med det mesta såpass gammalt finns det en saga om ursprunget. I korta drag handlar den om hur den unge jägaren Shi Di från Aprikosblombyn hittar en föräldralös flicka i skogen som han tar hem och sedemera gifter sig med. Månag år senare blåser ett oväder ner den mogna aprikosskörden och byborna blir förtvivlade. Några dagar efter detta inträffat kommer Shi Di hem efter en jakt och känner att en underlig väldoft spritt sig i byn, han går mot sitt hem och upplever att doften tilltar i styrka. När han träder in genom dörren bjuder hans fru honom på en skål sprit och han känner att det är från den spriten som väldoften kommer. Hon berättar att hon använt de jäsande aprikoserna för att göra spriten och ber honom bjuda in resten av byn för att smaka. Byborna blir mäkta imponerade av den välsmakande drycken och byns huvudnäring blir att producera Fenjiu. Senare sades det att flickan inte var en vanlig dödlig utan i själva verket stammade från det himmelska palatset.

Produktionsmetoden är lite speciell. Spannmålet jäses i stora keramikkärl som är till hälften nedsänkta i marken. Efter jäsningen genomförs en destillation men sedan återjäses spannmålet och destilleras på nytt. Spriten från den första och den andra destillationen lagras sedan separat.

Hur smakar det? Vissa pekar på en likhet med Gin men jag tycker där finns en sötma i bakgrunden som jag inte förknippar med Gin (nu är jag verkligen ingen kännare av Gin så jag kanske inte ska säga för mycket). Hursomhelst är detta nog en ganska bra inkörsport till Baiju - mycket mer lättdrucken än den andra kändisen med "lätt arom" - Beijings Erguotou.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar