lördag 26 september 2015

Jordnötter och Selleri


En enkel kall rätt. Egentligen ska man använda den lite spädare kinesiska sellerin men jag brukar använda vanlig. Det kan vara en poäng att skära bort det trådigaste skicktet från kvistarna men inte nödvändigt.

Recept: Huashengren ban qincai (花生人拌芹菜)- Jordnötskärnor blandade med kinesisk selleri.
huashengren - jordnötskärnor
ban - blanda
qincai - kinesisk selleri

Ingredienser:
150g råa jordnötskärnor
250g (kinesisk) selleri
färsk oskalad ingefära
3 salladslökar
2 stjärnanis
salt
sesamolja
sichuanpepparolja


1. Blötlägg de råa jordnötskärnorna i 15-20 minuter i kallt vatten.

2. Dela de tjocka ändarna av salladslöken i korta bitar. Skiva upp 5 skivor ingefära med skal.

3. Koka upp vatten och lägg i jordnötskärnor, ingefära, salladslök och stjärnanis samt 1 tsk salt.

4. Låt koka på hög värme i 20 minuter ta sedan bort från värmen och låt stå i 10 minuter till.

5. Fiska upp jordnötterna och låt dem rinna av. Släng kryddorna.

6. Dela sellerin i bitar och koka upp vattnet igen. Koka selleribitarna i ca 3 minuter och spola sedan kalla och låt rinna av.

7. Blanda jordnötter, selleri, sesamolja, sichuanpepparolja och lite mera salt och häll upp på ett serveringsfat.



14 kommentarer:

  1. Tips på ställe som säljer råa jordnötskärnor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det brukar finnas i Asienaffärerna.

      Radera
  2. Tycker du har lagt av lite på takten här på bloggen, men det har säkert sina själ

    Vill rekommendera en bra serie som ligger på youtube
    https://www.youtube.com/watch?v=qhhXOXfufFc

    Med vänlig hälsning, Tompa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tyvärr har jag inte tagit mig tid för det här på ett tag. Jobb, jobb, jobb.
      Ska kolla in serien.
      mvh
      Eric

      Radera
    2. Vet hur det kan vara, har gjort att kolla din blogg en del av mitt jobb :)

      /Tompa

      Radera
  3. Nu har det gått 1år 0ch 1 dag sedan sista inlägget :(

    /Tompa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fan det är dåligt. Har inte varit så motiverad på matlagningsfronten ett tag nu. Jag hoppas på ett "återfall" snart.

      Radera
    2. Hoppas jag med.... :D

      Radera
  4. Lite motivation!

    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/jul/17/china-best-kept-food-secret-fuchsia-dunlop-jiangnan-recipes-sea-bass-prawns

    /Tompa

    SvaraRadera
  5. Passar på att önska ett gott nytt år!

    /Tompa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och gott nytt själv!

      /Eric

      Radera
  6. Ingenting från kinesiska nyåret?

    /Tompa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, min fru var jätteförkyld så vi gjorde bara lite jaozi.

      Radera
  7. Ingen nya smak på midsommarsillen?

    /Tompa

    SvaraRadera