tisdag 27 december 2011

Doftande och heta grisfötter


I år gjorde jag grisfötter till min familjs julbord. Receptet är inte helt olikt det jag gjorde efter jul förra året. Detta blev minst lika gott, kanske ett strå vassare. Ät dem jumna. Ingen senap kommer att behövas.

Recept: Xiang la zhu ti - (Väl)doftande och heta grisfötter
xiang - väldoftande
la - stark
zhu ti - grisfötter

Ingredienser:
1.5 kg grisfötter, delade
4 msk chilibönsås
2 tsk mörk soja
2 msk shaoxing risvin
2 msk ljus soja
1-2 tsk salt
20g färsk ingefära
30g salladslök
6 vitlöksklyftor
6 torkade röda chilis
2 stjärnanis
20 st sichuanpepparkorn
30g kandisocker

1. Skrubba grisfötterna. Lägg dem sedan i en kastrull, täck med kallt vatten och ge fötterna ett ordentligt uppkok. Häll av, skölj och låt torka. Skiva ingefäraan och salladslöken grovt. Mosa till vitlöksklyftorna lite grannn. Koka upp en kastrull med vatten och ställ undan.

2. Hetta upp olja på medelvärme i en rymlig stekpanna. Smält kandisockret och vänta tills det blivit lite rödaktigt i färgen. Lägg då i grisfötterna och bryn dem i sockret och oljan. 

3. När fötterna fått färg så lägg i ingefära, salladslök, vitlök, sichuanpepar, torkad chili samt stjärnanis. Stek runt ett tag tills kryddornas dofter känns ordentligt. Lägg då i chilibönsås, salt, vin och sojor. Stek ett slag och stjälp över i en kastrull. Täck med det förvärmda vattnet, koka upp och låt sedan koka under lock i 2-3 timmar på svag värme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar