torsdag 30 december 2010

Grisfötter i chiliolja

Jag kanske borde lagat dessa till julbordet men jag kom inte för mig att köpa grisfötter förrän nu i mellandagarna. Hursomhelst är här ett grisfotsrecept med lite mer sting i än de svenska.
Låt slaktarn såga fötterna som vanligt, det blir lagom storlek på bitarna. Jag köpte två fötter och det blir ganska mycket, i skålen på bilden ligger endast några få bitar av dessa.

Recept: Hong you zhu ti - Grisfötter i chiliolja
hong you - chiliolja
zhu -gris
ti - klöv

Ingredienser:
2 grisfötter, sågade i bitar
ingefära
risvin
mörk soja
salladslök
1-2 stjärnanis
2 msk socker
några xiang ye
chiliolja
salt

1. Skrubba fötterna och lägg dem i en stor gryta tillsammans med några grova skivor oskalad ingefära. Täck med vatten och slå i några matskedar risvin. Koka upp och låt koka på svag värme i två timmar. Ta upp fötterna och spola dem med kallt vatten.

2. Hetta upp olja och socker i botten på grytan tills sockret smälter och blir rött och bubblande, slå då i lite vatten (var försiktig detta skvätter ordentligt) och rör sedan om. Lägg i fötterna och fyll på med vatten och rejält (ca 1dl) med mörk soja och några matskedar risvin. Hacka ett par salladslökar och lägg i, hacka några matskedar ingefära och lägg i tillsammans med stjärnanis samt xiang ye. Låt koka i ca 45-60 minuter tills skinnet tagit färg och smak.

3. Ta ur fötterna och låt dem rinna av och svalna. Smaksätt med salt, vitpeppar och chiliolja. De klarar sig nu bra i kylskåpet i flera dagar, ätes kalla.

2 kommentarer:

  1. Verkar fantastiskt intressant med grisfötter. Önskar dig ett gott nytt år och hoppas att du fortsätter att skriva om Kinesisk mat under 2011
    /Andreas

    SvaraRadera
  2. Tack och gott nytt år själv! Det finns absolut inga planer på att sänka farten.

    SvaraRadera