lördag 27 juli 2013

Yangshuo

Yangshuo är något av en turistfälla nära Guilin i norra delen av Guangxiprovinsen. Det har varit ett mål för backpackers i många år och numera svämmar det också över med inhemska kinesiska turister. Staden ligger innbäddad i det för regionen typiska karst-landskapet och är befriad från skogarna av höghus som man brukar finna i de flesta kinesiska städer.


Till frukost och lätta luncher äts ofta den lokala varianten av risnudlar - Guilin mifen. En skål med dessa nudlar får man för ca 4 yuan i Guilin och 6-8 yuan i det än mer turistiga Yangshuo. Traditionellt ska de serveras med hästkött men jag tror det var fläskkött i alla de portioner jag satte i mig. Vid en disk blir man serverad en skål med risnudlar och lite kött sedan får man själv toppa med chili, syrade bönor, koriander och andra tillbehör som brukar finnas på ett litet bord invid disken. Man brukar kunna välja mellan torra nudlar eller i buljong.Den mest omtalada Yangshuorätten är ölfisk, fisk som brässerats i öl tillsammans med chili, ingefära, vitlök, salladslök och grönsaker. Ölfisken finns att köpa på hur många restauranger som helst i Yangshuo så det var inga bekymmer att få tag i den. Och god var den.

Här en gräskarp tillredd på detta vis:Tofu med chili är också en stor lokal produkt. Som nattmat säljs det överallt i Yangshuo. Hyfsat välkryddade redan från början men med lite extra chili och syrade bönor blir det riktigt gott.

Sprit tillverkas också här; Sanhuajiu (treblommorssprit) kallas den lokala specialitén. Det finns ganska många varianter men en som hette Lao Guilin (Gamla Guilin) visade sig vara mycket god. Prisvärd också, en halvliter för ca 80 yuan.
2 kommentarer:

  1. Måste säga att jag gillar din blogg. Mycket intressant att följa!

    SvaraRadera