tisdag 6 augusti 2013

DaAn

Under sommaren gjorde jag ett besök i den lilla staden DaAn (大安) som ligger i norra delen av Jilin provinsen inte långt från gränsen till provinsen Heilongjiang. Här sträcker sig fält med majs och oljepumpar från horisont till horisont. Staden ligger invid floden Nen vilken är mycket rik på fisk.

restaurangpråm

Den första restaurangen vi åt på var denna pråm i floden där man var specialiserad på just flodfisk. Det serverades massor av olika sorters fisk samt flodmussla och flodräkor. En väldigt god rätt var gjord på skivad rå fisk blandad med grönsaker; tydligen en specialitet i trakten. Till maten drack vi starksprit i dricksglas.

Rå fisk med grönsaker.

En bit in i måltiden.

Kvällen bjöd på grillning. Det grillades allt möjligt ifrån kycklingvingar och lammkött till fjärilspuppor och gåsägg.Tyvärr tyckte jag det mesta var för hårt grillat och inte så gott som det kunnat vara. Det var knappt någon grönsak med i måltiden heller så det hela kändes rätt obalanserat. 
Grillning

Dagen därpå intogs lunchen på en restaurang invid Yuelianghu - Månsjön (月亮湖). Här lagades det massor av fisk samt lamm kryddat med dill. Detta är faktiskt första gången jag stött på dill i Kinesisk matlagning men de från lokalbefolkningen som var med vidhöll att lamm måste man tillaga med dill.
Yuelianghu

Restaurangen vid sjön.

Något tillagas åt oss. Troligtvis lamm.

Fantastisk fisk.

Fler fiskar.

Ännu fler fiskar.

Saltade ankägg.

Gåslever

Utsikt från min plats någongång mitt i severingen.

Eftersom vi till denna lunch drack tre fulla glas starksprit blev jag lite trött och sov bort resten av dagen och när jag kom upp så var det dags att äta igen. Nu blev det en form av hot-pot på en restaurang i centrala DaAn där man hade en liten hot-pot per person. Då även denna måltid ackompanjerades av tre glas sprit plus jag vet inte hur mycket öl så ägnade jag dagen efter (min sista dag i DaAn) till att må dåligt. (Fast jag fick i mig lite dumplings med lammfärs och dill.)


Hot-pot bordet innan kvällen blev suddig.

Gubbpartaj.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar