onsdag 30 november 2011

Stark och bedövande kyckling "Röd eld"


Friterad kyckling med sichuanpeppar och chili. Både starkt och ma alltså. Det ska vara grön paprika med också; denna gång blev det Carli men det blir bra med Sivri också (och lite starkare).

Recept: Hong huo ma la ji - Röd eld bedövande och stark kyckling
hong - röd
huo - eld
ma - "bedövande"
la - stark/het
ji - kyckling

Ingredienser:
400g kycklinglårfilé
150g grön paprika, skivad
1-2 salladslökar i korta längder
1-2 vitlöksklyftor, skivade
1-2 cm skalad, skivad ingefära
20 torkade röda chilifrukter
1-1½ tsk sichuanpeppar
1 tsk ljus soja
1/4 tsk vitpeppar
½ tsk salt
2 msk potatismjöl
1/4-½ tsk socker

1. Skär kycklingen i munsbitar och marinera i sojan, saltet och vitpepparn.

2. Rör ner potatismjölet bland kycklingen och fritera i omgångar tills bitarna just vitnat på ytan. Lägg sedan tillbaks samtliga bitar i oljan och fritera alltsammans tills de är helt färdiga. Låt sedan rinna av på hushållspapper.

3. Hetta upp lite ny olja på mellanvärme i woken. Woka först chili, sichuanpeppar, salladslök, vitlök och ingefära tills deras doft stiger tydligt ur woken. Höj värmen och lägg i den gröna paprikan; woka i ca en minut. Lägg i kycklingen och woka runt så allt blir varmt och blandat. Smaka av med socker och eventuellt med lite extra salt.

2 kommentarer:

  1. Ser gott ut, och receptet verkar lovande också! Men, 20 torkade röda chili... det kan ju vara vad som helst mellan spansk peppar och habanero... har du något förslag?

    SvaraRadera
  2. Jag har en kinesisk mellanstark sort, starkare än spansk peppar men inte som Habanero. De röda Thailändska som brukar finnas i asiatiska matvarubutiker går nog rätt bra.

    /Eric

    SvaraRadera