måndag 12 augusti 2013

Kycklingtärningar Lazi


Det här är en rätt där man får plocka bitar av kyckling ur ett berg av torkad chili. Man behöver alltså åtmintsone lika mycket volym chili som kyckling, gärna en variant med ganska tjocka medelstarka frukter. (Jag hade tänkt att vänta med att laga denna rätt till jag fått tag i rätt sorts Sichuanchili men gav upp och tog Indisk Akolachili.)

Recept: Kryddtärningar Lazi - Lazi jiding
lazi - ung. "chilistark"
ji - kyckling
ding - tärningar

Ingredienser:
2 kycklingbröst utan skinn
samma volym (eller mer) av torkad röd chili
ett par vitlöksklyftor
2-3 salladslökar (ljusa delen enbart)
en bit skalad färsk ingefära
½ tsk socker
1 msk sichuanpeppar (hela)
ca 1 tsk salt
2/3 msk shaoxing risvin
1 tsk ljus soja
1 tsk mörk soja
sesamolja


1. Dela kycklingen i kuber  med 1.5-2 cm sida. Marinera dessa i minst 20 minuter tillsammans med vinet, sojor och lite av saltet.

2. Dela chilifrukterna på mitten och avlägsna kärnorna. Dela salladslöken i sektioner på 2-3 cm. Skiva vitlök och ingefära.

3. Fritera kycklingbitarna i het olja tills de får fin färg (ca 4 minuter). Låt rinna av på hushållspapper.

4. Hetta upp lite ny olja och stek först ingefära, vitlök tills de börjar dofta. Lägg sedan i chili och sichuanpeppar och woka i ca 20 sekunder så oljan tar smak.

5. Lägg i kycklingen igen tillsammans med salladslöken. Woka runt ett slag, tillsätt sedan sockret och resten av saltet.

6. Ta bort från värmen. Ringla över lite sesamolja. Rör om ordentligt och vänd upp på serveringsfatet.




5 kommentarer:

  1. Påminner det inte lite om gong bao yi ding eller har jag fel?

    /T

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till viss del men det ska vara mycket mera chili i den här samt Gongbao Jiding har mer sås (Lazi Jiding är i princip torr) och dessutom är det vinäger i Gongbao jiding vilket ger en del syra. Båda rätterna är från Sichuanköket.

      Radera
  2. Helt suveränt gott men oj vad det osade chili

    SvaraRadera
  3. Ja, jäsiken! En snabb titt på ingredienserna fick mig att tro att detta skulle bli en aning smaklöst, men oj så fel jag hade! Och sjukt härligt starkt också! :D

    SvaraRadera