torsdag 2 februari 2012

Favorit i repris: Kött ångkokt i rismjöl


Det här är en rätt jag lagar ganska ofta: Fen zheng rou (粉蒸肉). Man får lägga ner lite arbete när man gör iordning riset men sedan sköter det sig självt under två timmars ångkokning. Oftast använder jag sidfläsk med svål men gillar man inte det så kan man göra det på nötkött istället. Rätten kallas då Fen zheng niu rou (粉蒸牛肉). Jag brukar isåfall använda högrev skuren i munsbitar. Följ receptet för fläskvarianten men uteslut sockret och rör i 2-3 matskedar olja. Man brukar heller inte ha i några ärtor när man använder nötkött, de behövs främst som kontrast till det feta hos fläsket.

Topping - ibland serveras den här rätten med mer topping än bara skivad salladslök som i receptet ovan. Till exempel så kan man strö över en eller flera av dessa: pressad vitlök (blandad med lite vatten), rostad och mald sichuanpeppar, krossad torkad chili, färsk koriander och eller sesamolja.

2 kommentarer:

 1. Hallå kastrullen man ser på bilden, är den speciellt för ångkokning?
  Kan du inte skriva lite om vilka verktyg du har i köket?
  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är speciellt för ångkokning. Det var en bra idé att skriva lite om utrustningen. Ska göra detta inom kort när jag har lite mer tid över.
   mvh
   Eric

   Radera