lördag 11 februari 2012

Anka i torr panna"Torrpanne-rätter" (干锅 gan guo) syftar på rätter som får koka vidare i en wok placerad på en liten brännare på bordet. Den är alltså inte helt torr men mängden vätska är mycket mindre än i "hot pot-rätter" (火锅 huo guo) där man har en kokande buljong på bordet i vilken man lägger kött, svamp och liknande för att sedan fiska up dem. Här är ett exempel på anka (mer eller mindre från Revolutionary Chinese Cookbook), kryddningen är ganska typisk för hur dessa rätter brukar vara.

Andra torrpanne-rätter jag lagat:  Poppelsvamp, kycklinghjärtan och groda.

Om man inte har en brännare så kan man strunta i det och äta dessa som vanliga gryträtter, det smakar nästan lika bra.


Recept: Gan guo ya zi - Anka i torr panna
gan guo - torr pann
ya zi - anka

Ingredienser:
Bröst, ben, hals och vingar från en anka
ingefära
2 bitar cassia
1 stjärnanis
1 cao guo
2 msk shaoxing risvin
2 msk chilibönsås
1 lagerblad
2 tsk mörk soja
2 tsk ljus soja
salt
2 vitlöksklyftor
det gröna från 2-3 salladslökar
½ röd papprika, skivad
torkad röd chili (enl smak)
färsk koriander

1. Hugg upp ankan i bitar.

2. Hetta upp olja för fritering. Fritera först ankbitarna i omgångar tills de vitnat. Låt oljan bli varm igen och lägg sedan i alla bitarna i oljan igen och fritera dem så de får fin färg.

3. Skiva lite ingefära (ca 5 grova skivor) och stek dessa i lite av oljan tillsammans med cassian och stjärnanisen. När deras doft stiger tydligt ur woken så rör i chilbönsåsen och woka tills oljan har blivit röd. Lägg då i ankan och vinet. Woka ett slag.

4. Täck med vatten. Lägg i cao guo, lagerblad och sojor. Smaka av med salt. Koka långsamt utan lock i en dryg timme.

5. Hacka vitlöken och hacka upp (skalad) ingefära i matchande mängd. Hetta upp olja i en wok på hög värme och stek som hastigast vitlöken och ingefäran tillsammans med den torkade chilin.
Rör i ankgrytan och låt koka upp ordentligt, häll upp i en serveringswok och toppa med salladslök och koriander. Placera på en värmekälla på bordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar