onsdag 5 januari 2011

Sidfläsk ångkokt i rismjöl

Detta är en fantastisk rätt som troligtvis härstammar från Sichuan och sedan spridit sig ut över Kina och anpassats till lokala smaker. En sak som kan variera är proportionerna mellan mörk och ljus soja, i vissa provinser tar man mest mörk i andra ingen mörk alls. Socker använder man inte heller överallt.

Recept: Fen zheng rou - Kött ångkokt med rismjöl
fen - mjöl
zheng - ångkoka
rou - (fläsk)kött

Ingredienser:
500g färskt sidfläsk
2 msk soja (tex 50/50 mörk/ljus)
1 msk skalad, hackad ingefära
2 msk shaoxing risvin
1 msk mörkt socker
2 msk chilibönsås
3/4dl buljong

75g långkornigt ris
1 tsk sichuanpeppar
1 stjärnanis
några små bitar cassia

50g gröna ärtor

det gröna från en salladslök


1. Rosta riset gulbrunt i en torr wok. Låt stjärnanisen, cassian och sichuanpepparn vara med i rostningen. Ta bort cassian och stjärnanisen efteråt (låt sichuanpepparn vara kvar). När riset svalnat så mal ner det till ett grovt mjöl med t.ex. en stavmixer.

2. Skär fläsket i skivor ca 3/4 cm tjocka och 5-7 cm långa. Marinera i en skål med chilibönsås, sojor, socker, vin och buljong. En halvtimme räcker bra.

3. Blanda i rismjölet och 3/4 dl vatten, lägg ärtorna ovanpå och ångkoka det hela i två timmar. Skär salladslökens gröna del i tunna skivor och strö ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar