måndag 6 juni 2011

Hel anka med krispigt skinn

Detta recept har jag tagit ur Fuchsia Dunlops bok Sichuan Cookery vilken i mitt tycke är den helt klart bästa kinesiska kokbok skriven på engelska. Jag har här använt en lite mindre anka än i orginalreceptet (för att få plats med den i min wok). Jag valde att servera ankan hel vilket blev lite besvärligt. Ska jag laga den här rätten igen så kommer jag att skära upp den innan servering, det hade varit enklare.

Recept: Xiang su quan ya - Väldoftande krispig hel anka
xiang - väldoftande
su - krispig
quan - hel
ya - anka

Ingredienser:
1 anka (jag använde en på 1.5kg)
3 tsk salt
3 msk shaoxing risvin
1 tsk sichuanpeppar
1 rejäl bit cassia
1 stjärnanis
2 kryddnejlikor (ta bort huvudena)
½ tsk fänkålsfrön
1-2 skivor torkad galangal
½ cao guo
30g oskalad ingefära
2 salladslökar
sesamolja

1. Lägg samtliga torra kryddor i en mortel och stöt dem grovt. Blanda med vin och salt. Skiva ingefäran och skär löken i korta längder.

2. Massera in  kryddblandingen i ankan; utvändigt och invändigt. Lägg den i en skål och stoppa in ingefära och salladslök i ankan. Lägg lite runtom också. Låt stå i kylen över natten.

3. Ångkoka ankan (1h 15 minuter räcker bra för en 1.5kg anka, för en 2.5kg ta 1h 30 minuter). Torka sedan av ankan med hushållspapper, tag ut kryddorna inuti och se till att det inte finns massa vätska kvar inuti.

4. Hetta upp tillräckligt med olja i en wok för att täcka halva ankan. Fritera ankan på vardera sidan i 10 minuter.

5. Pensla ankan med sesamolja och servera. 

2 kommentarer:

  1. Även om jag inte kommenterar så ofta vill jag att du ska veta att jag följer din välskrivna och inspirerande blogg med stort intresse och rekommenderar den åt höger och vänster.
    Allt gott!
    Sofia

    SvaraRadera