onsdag 15 juni 2011

Wokat fläskkött i tärningar Lazi

Det här en la zi - rätt. La betyder starkt och det som brukar känneteckna rätter med la zi i namnet är att det man ska äta finns i en röra av chilibitar som det inte nödvändigtvis är meningen att man ska äta. Den kanske mest kända rätten av den här typen är Sichuanesiska La zi ji ding - kycklingtärningar wokade med massa torkad chao tian jiao - en sorts chili som växer med spetsen uppåt.
I dagens rätt används färsk chili, både röd och grön. Det ska vara lite chiliolja i också så man kan anpassa styrkan med mer olja ifall chilin inte är så stark eller tvärtom.

Recept: Chao la zi rou ding - Wokat fläskkött i tärningar Lazi
chao - woka
la zi - se ovan
rou - kött (fläskkött)
ding - tärningar

Ingredienser:
300g fläskött (tog benfri kotlett)
2 tsk shaoxing risvin
½ tsk salt
1 äggvita
3-4 msk potatismjöl
1-2 vitlöksklyftor, skivade
1½ cm ingefära, skalad och skivad
det vita från 1-2 salladslökar, skivade
100g röd chili
100g grön chili
1 msk ljus soja
½ tsk socker
½ tsk salt
chiliolja
3/4 tsk potatismjöl utblandat i lite vatten

1. Skär köttet i tärningar (ca 1.5 cm x 1.5 cm x 1.5 cm blir bra). Marinera med salt och vin i ca 10 minuter. Kärna ur chilin och skär i bitar som är ungefär lika stora som köttbitarna.

2. Hetta upp olja för fritering. Blanda i äggvita och potatismjöl bland köttet och rör runt tills allt är väl blandat. Fritera i omgångar, för bäst resultat lägg i tärningarna en och en i oljan. Fritera köttet tills det fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper

3. Hetta upp lite ny olja i woken. Woka först vitlök, salladslök och ingefära tills det doftar tydligt.
Lägg då i chili och kött. Woka runt i ca 30 sekunder. Slå i chiliolja, soja, socker och salt. Woka ca 30 sekunder till. Blanda i potatismjölsblandingen och woka ca 20 sekunder till, servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar