lördag 13 mars 2010

Familjen Maos rödbrässerade fläsk

Mao Zedong känner väl de flesta till. Hans familjerecept på rödbrässerat fläsk är en välkänd rätt i kina. Familjen Mao härstammar från den lilla byn Shaoshan inte så långt ifrån Changsha i Hunanprovinsen. I denna variant av rödbrässering används karamelliseerat socker istället för mörk soja för att färga köttet. Lite fler kryddor än vanligt används också och det är ganska sparsamt med vin om man jämför med liknande rätter ifrån till exempel Shanghai eller Hangzhou. Jag har sätt en del varianter på kryddning, ibland ingår sichuanpeppar och vitlök men det tror jag är utvecklade varianter.

Recept: Mao shi hong shao rou - Familjen Maos rödbrässerade fläsk
Mao - familjenamn
shi - familj, klan
hong - röd
shao - brässerad
rou - kött (fläsk)

Ingredienser:
500g sidfläsk med skinn
2-3 msk socker
3 torkade röda chilis
1-2 stjärnanis
5-8 skivor ingefära (med skal)
1 bit cassia
1-2 msk shaoxing risvin
ljus soja
salt

1. Skär fläsket i stavar med ca 2x2 cm tvärsnitt.

2. Blanchera fläsket i ett par tre minuter. Låt rinna av i durkslag och torka torrt med hushållspapper.

3. Hetta upp sockret med ungefär samma mängd olja. När sockret smält och fått en fin rödbrun färg häll då i köttet (om det finns vattendroppar kvar så kommer det skvätta ordentligt av smält socker och olja) och woka runt i en halv minut eller så. I med vinet och fyll på med vatten så att köttet täcks. Lägg i kryddorna.

4. Koka upp och låt sedan småkoka i 45-60 minuter. På slutet så häll i en skvätt soja och salta efter smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar