fredag 6 januari 2012

Vattenkokt svamp


Ännu en chililaddad "vattenkokt" rätt (se fisk och biff för ett par andra exempel). Det är lite fläskkött med i detta recept, mest som smaksättning. Svampen som ska användas är King Oystermushroom, om den ska bytas ut så måste det vara mot en svamp med mycket fast konsistens.

Recept: Shui zhu mo gu - Vattenkokt svamp
shui - vatten
zhu - koka
mo gu - svamp

Ingredienser:
500g king oyster mushroom
300g böngroddar
50g fläskkött
1 msk sichuanpeppar (hela korn)
5 st torkade röda chilis
2 msk chilibönsås
1 tsk salt
1 tsk socker
kycklingbuljong
1-2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
färsk ingefära (ung. lika mycket som vitlöken)
½ tsk shaoxing risvin
vitpeppar
potatismjöl

1. Strimla köttet och blanda med vinet, ½ tsk potatismjöl och lite vitpeppar. Skiva vitlök, ingefära och salladslök. Skiva svampen. Dela de torkade chilfrukterna på mitten och skaka ur kärnorna.

2. Hetta upp olja i en wok, woka först sichuanpepparen tills dess doft känns tydligt. Lägg sedan i ingefära, vitlök, det vita av salladslök och chilibönsåsen. Woka alltsammans tills oljan har tagit röd färg.

3. lägg i chilihalvorna och woka runt ett slag till. Slå sedan på ca en liter vatten. När vattnet kokat upp så fiska upp alla kryddor med en hålslev och spara i en liten skål.

4. Lägg i böngroddarna och låt dem koka i ett par minuter. Fiska sedan upp dem och lägg dem i botten av serveringsskålen.

5. Lägg i svampen, koka upp och låt den koka i några minuter. Blanda kallt vatten med ca 1 tsk potatismjöl och rör i så att såsen tjocknar något. Häll sedan över böngroddarna. Toppa med de sparade kryddorna.

6. Torka ur woken, hetta upp lite ny olja och woka sedan köttstrimlorna. Blanda i det gröna från salladslökarna på slutet och häll sedan överst i serveringsfatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar