Detta är en systerrätt till den vattenkokta biffen och en av mina verkliga favoriter. När man äter denna i Kina brukar rätten vara toppad med så mycket chili och sichuanpeppar att servitören först börjar med att sleva bort kryddorna så att fisken blir åtkomlig. Mängden på bilden ovan är ganska modest. Den här rätten görs oftast på Gräskarp men jag brukar använda Gös.
Recept: Shui zhu yu - Vattenkokt fisk
shui - vatten
zhu - koka
yu - fisk
Ingredienser:
1 gös
några skivor ingefära
2 msk shaoxing risvin
150g böngroddar
75g vitlökskott
vatten eller buljong
½-1 tsk salt
vitpeppar
Marinad:
1 äggvita
2 tsk shaoxing risvin
2-3 msk potatismjöl
½ tsk salt
Topping:
Så mycket torkad röd chili och sichuanpeppar du kan med.
olja
1. Rensa gösen, skär loss filéerna. Skiva filérna och blanda skivorna med marinadingredienserna.
2. Koka upp vatten eller buljong och lägg i fiskhuvud, stjärt och mittbenet (delat i några bitar). Häll i vinet och lägg i ingefäran, låt sedan koka sedan i 10-15 minuter.
Under tiden:
3. Skär vitlökskotten i korta längder. Dela varje chili på mitten och häll bort fröna.
4. Hetta upp lite olja i en wok och woka vitlökskotten i ca 1 minut, lägg i böngroddarna och woka tills de blivit glansiga och mjuknat något utan att ha förlorat all krispighet. Lägg grönsakerna i botten på en soppskål. Salta.
5. Lägg det kokta fiskhuvudet, stjärt m.m ovanpå grönsakerna i skålen och höj värmen till max. När det kokar ordentligt så lägg i fiskskivorna en och en så de inte fastnar i varandra. Rör inte om utan vänta tills soppan kokar upp igen. När fiskskivorna sedan börjar flyta upp är de klara.
6. Sleva över fiskskivorna i soppskålen och täck (nästan) med soppa. Dra över lite vitpeppar.
7. Hetta upp ca 1½-2dl olja på medelvärme och stek chilin och sichuanpepparn i några minuter (säg 5). De får inte bli vidbrända. Häll detta överst i soppan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mmm,shui zhu fisk. Så himla gott!! Och jag håller med dig, de är verkligen favoriträtter, den och shui zhu biff.
SvaraRadera