måndag 8 mars 2010

Vattenkokt biff

Den här maträtten skulle kunna ställa upp i VM i missvisande namn med goda chanser att vinna. När jag hör namnet förs iallafall mina tankar till någon sorts tam och färglös anrättning av kokt kött. Så är dock inte fallet, detta är en av det Sichuanesiska kökets mest chili-intesiva rätter. Jag brukar använda ryggbiff men det blir ännu bättre med oxfilé.

Recept: Shui zhu niurou - Vattenkokt biff
shui - vatten
zhu - kokt
niurou - biff

Ingredienser:
200g ryggbiff (i bit)
2 tsk shaoxing risvin
salt
potatismjöl
200-250g färska böngroddar
2 salladslökar
En handfull torkad hel chili
2 tsk sichuanpeppar
2 msk chilibönsås
4 dl buljong
1 tsk mörk soja

1. Skiva biffen i tunna skivor, 3-4 cm x 3-4 cm. Marinera först i lite salt och med risvinet. Blanda sedan i ca 2 msk potatismjöl och ungefär lika mycket vatten. Strimla salladslöken och blanda med böngroddarna.

2. Stek först chilin och sichuanpepparn i olja på medelvärme. Bränn de inte utan när chilin börjat ändra färg så fiska upp kryddorna och lägg dem i en skål. Låt oljan vara kvar i woken och höj värmen.

3. Stek böngroddarna och salladslöken i oljan som fått smak av kryddorna. Innan groddarna blivit för mjuka så häll upp dem i serveringsfatet.

4. Fyll på med lite ny olaj (ett par matskedar) och stek sedan chilibönsåsen tills oljan blivit röd. Häll på buljongen och sojan.

5. När buljongen kokat upp så häll i allt köttet. Rör lite i det så att skivorna släpper från varandra. Koka bara tills de precis är färdiga. Häll upp allt ovanpå böngroddarna.

6. Hetta upp ett par matskedar ny olja (jag brukar göra detta i en liten kastrull) samtidigt som du hackar kryddorna från steg två. Lägg de hackade kryddorna ovanpå köttet och när oljan är riktigt varm häll den ovanpå det hela. Klart!

2 kommentarer:

  1. Det kan ju nämnas att det är vanligare att man använder selleri istället för böngroddar till den här rätten, böngroddarna använder man oftast i en snarlik fiskrätt men jag gillar att göra biff med böngroddar.

    SvaraRadera
  2. Den här rätten låter sjukt smarrig :) /T

    SvaraRadera