lördag 21 maj 2011

Ångkokt sik med soja

Detta är ett enkelt sätt att ångkoka fisk. Egentligen skall det vara aborre i det här receptet men jag tog en sik på ca 650 gram istället. Tillsammans med en Tigersallad och lite tunnt skivad italiensk korv blev det en lagom måltid för fredagskvällen. En flaska Ommegang Hennepin blev kvällens öl.

Recept: Qing zheng lu yu - Ångkokad aborre
qing zheng - "enkel" ångkokning
lu yu - aborre

Ingredienser:
En aborre eller annan fisk på 600-700g
några matskedar ljus soja
lite matolja
lite vitpeppar
grön paprika
röd paprika
ingefära
salladslök

1. Fjälla och ta ur fisken (ta även bort gälarna). Skåra fiskens sidor.

2. Blanda en matsked soja med lite olja och lite nymalen vitpeppar. Gnid in denna blandning i fisken, ut- och invändigt.

3. Häll 2-3 matskedar soja i en liten skål.

4. Lägg fisken på ett fat. Ställ den lilla skålen med soja brevid. Ångkoka sedan i drygt 15 minuter.

5. Under tiden fisken kokas strimla salladslök, ingefära och paprika.

6. När fisken är färdig, häll sojan över fisken och garnera med de strimlade grönsakerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar