onsdag 4 maj 2011

Rödkokt kyckling i bitar

Detta är ett exempel på tillagningsmetoden men; vilken innebär att man kokar maten på låg värme under lock. Ofta menar man också att råvaran först skall ha stekts eller friterats. Nu är det också frågan om Hong men - dvs rödkokt -  grytanär färgad med mörk soja. På en restaurang skulle man nog ha tillsatt något för att göra den rödare (allt från karamelliserat socker till något mer exotiskt färgämne) men för hemmaköket brukar man nöja sig med färgen från sojan. Den mörka sojan jag använder nu färgar faktiskt lite dåligt men smaken är bra.

Smakmässigt ligger så påminner denna grytan starkt om den ångkokade kycklingen jag lagade nyss men själva kycklingköttets karaktär blir väldigt annorlunda.

Recept: Hong men ji kuai - Rödkokt kyckling i bitar
hong - röd
men - se ovan
ji - kyckling
kuai - bitar

Ingredienser:
1 kyckling
5-7 shiitakehattar
3 tsk salt
2 msk shaoxing risvin
3 msk mörk soja
2 tsk socker
1 stjärnanis
1 tsk sichuanpeppar (hel, inte pulver)
2-3 salladslökar  skurna i korta längder
5 skivor oskalad ingefära
2 msk potatismjöl

1. Hacka upp kycklingen i mindre bitar. Om det är torkad svamp som ska användas så blötlägg den i hett vatten.

2. Marinera kycklingen med 1 tsk salt , risvinet och 1 msk mörk soja. Låt stå i ca 10 minuter.

3. Hetta upp olja för fritering och fritera kycklingbitarna i ca 2 minuter så att de får lite färg. (Detta görs bäst i några omgångar.) Låt rinna av på hushållspapper.

4.Lägg kycklingen i en gryta tillsammans med salladslök, ingefära, stjärnanis, socker och sichuanpeppar. Täck med vatten och koka upp. Låt sedan koka under lock på låg värme i 40 minuter.

5. Tillsätt svamp, 2 msk mörk soja och 2 tsk salt. Låt koka vidare under lock i 15 minuter.

6. Tag av locket, höj värmen och rör potatismjölet utblandat med vatten. Låt spadet bli lite simmigt.

2 kommentarer:

  1. är allt på bloggen "typisk kiesisk mat"

    SvaraRadera
  2. Ja det skulle jag vilja påstå. När jag lagar något "kinesiskt inspirerat" så hoppas jag det framgår av inlägget. Finns det ingen kina-koppling i det jag lagar så blir det inget inlägg om det här.

    SvaraRadera