onsdag 18 maj 2011

Kycklinghjärtan med torkade bönor och chili

Det här är egentligen en s.k. Gan guo-rätt, dvs en rätt som skall stå framme i en liten wok på bordet och puttra över en brännare. Jag lät den gå lite extra på spisen och serverade på ett vanligt fat istället, funkade utmärkt.

Recept: Gan guo gan jiao ji xin - Kycklinghjärtan och torkade bönor i torr panna
gan guo - torr panna
gan jiao - torkade bönor
ji xin - kycklinghjärtan


Ingredienser:
450g kycklinghjärtan
100g torkade bönor
1 msk skalad, tunnskivad ingefära
en handfull torkad röd chili (hela)
2 salladslökar
2 msk chilibönsås
1 msk shaoxing risvin
2 tsk mörk soja
½ tsk socker
1 tsk salt
1-2 dl kycklingbuljong
3-4 sivripaprikor
sesamolja


1. Blötlägg bönorna i kallt vatten i ungefär en timme. Skär dem sedan i korta längder. Halvera och skölj alla hjärtan. Skär salladslöken i korta längder (det mörkgröna i lite längre). Skiva paprikorna.

2. Koka upp vatten och blanchera hjärthalvorna. Låt dem rinna av ordentligt. Hetta upp olja i en wok och fritera hjärthalvorna i ett par minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

3. Hetta upp lite olja i en wok, woka först ingefäran, de ljusa delarna av salladslöken och den torkade chilin ett tag. Låt inte chilin bli bränd. Rör sedan i chilibönsåsen och woka ca en halv minut till. Slå sedan i buljongen, vinet, sojan, salt och socker.

4. Lägg i bönorna och låt koka upp. Låt koka i en minut eller två och rör sedan i hjärthalvorna. Lägg i paprikorna och låt puttra i några minuter. Ringla över sesamolja, lägg över på serveringsfatet och lägg de mörkgröna salladslökslängderna ovanpå.

4 kommentarer:

  1. Ser gott ut. Var köper man sivripaprikor och kycklinghjärtan i gbg?

    SvaraRadera
  2. Hemköp på Frölunda torg är ju nästgårds för dig också.

    SvaraRadera
  3. Hmm... var där men hittade inte sivripaprikorna. Var dom märkta sivri när du köpte dom?

    SvaraRadera
  4. Brukar ligga i plastpåsar i en av grönsaksdiskarna. Jag tror de är märkta med sivri på en liten etikett.
    Annars brukar de också finnas i grönsaksaffären vid busshållplatsen.
    /EricS

    SvaraRadera