måndag 8 augusti 2011

Åsnekontrovers

Gatan Pozijie är nerven i central Changshas nattliv, här och på gatorna som korsar ligger barer, nattklubbar och restauranger tätt. Till exempel ligger det berömda Huo gong dian på Pozijie. Denna natt hamnade vi på ett enklare ställe alldeles i närheten av just Huo gong dian. (I princip bara runt hörnet in på Sanwangjie.)
En intresant skillnad mot sverige är att det här är helt ok att ta med sig mat och dryck från andra ställen in på en restaurang. Jag blev lite förvånad och frågade en i sällskapet om det verkligen gick bra och fick bara till svar: "Ja, ja, de här grejerna har de inte här klart vi får köpa med oss sånt." Vi slog oss ner vid elvatiden på kvällen och det blev en lång måltid:


Jag ombads beställa några rätter och en utav dessa var åsnekött. När det övriga sällskapet fick höra att jag beställt detta så såg de bestört på mig och utbrast "Nej man kan inte beställa åsna här i stan för man blir alltid lurad!". Hursomhelst så kom åsnerätten in (Ganguo lürou) och alla var rörande överens om att det i själva verket rörde sig om nötkött. Kontroversen eskalerade och till slut var kocken ute vid vårt bord och försökte försvara sig; det misslyckades. Som kompensation fick vi en liknande rätt gjord på oxsvans. Ovan syns den förmodligen falska åsnerätten.

Oxsvans i järnpanna på en brännare, Ganguo niuwei.


En mild anrättning på bladmage ifrån ko och selleri.


Friterade aubergineskivor. De ser harmlösa ut men de var starkt kryddade med chili.

Fisk grillad i foliepaket.

Stinkande doufu med chili och vitlök. Man känner inte lukten innan man gör hål på doufukakan. De här var mycket goda. Den vita plastlådan vittnar om att dessa var köpta någon annan stans.


Doupi, ett sorts stekt riskaka med stark fyllning.


Guojiao, dumpling som stekts så att de fått en torr lite brunbränd yta. På engelska kallas de ibland "Pot sticker dumplings".


Två skålar med sött vinris blandat med ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar