tisdag 16 februari 2010

Poppelsvamp i torr panna

Gan guo rätter serveras i en panna på bordet med en försiktig gaslåga under. Innan serveringen har man låtit nästan all vätska koka bort därav namnet gan guo - torr panna. Jag har ingen riktig gan guo så jag brukar ställa en ugnsfast form ovanpå en ställning med två värmeljus. Det funkar utmärkt.
De flesta gan guo rätter är starkt kryddade, så även den här. 

Recept: Gan guo chashugu - Poppelsvamp i torr panna
gan guo - se ovan
chashugu - poppelsvamp

Ingredienser:
300g poppelsvamp (efter blötläggning)
50g sidfläsk
1 msk bönsås
2-3 msk chilibönsås
En liten handfull torkade chilifrukter
3-4dl buljong
1 tsk salt
1 tsk socker
chiliolja
sesamolja
vitpeppar
75g grön paprika
75g röd paprika

1. Dela de längsta svamparna på mitten. Skär fläsket i fina strimlor. Strimla paprikan. Dela de torkade chilifrukterna på mitten och skaka ut kärnorna.

2. Hetta upp olja i en wok. Lägg i fläsket och stek tills fettet smält ut. Häll i bönsåserna och blanda om. Häll i den torkade chilin och woka runt en minut. Lägg sedan i svamp och paprika. Blanda om.

3. Häll i buljongen låt koka upp och sänk värmen. Ta nu i salt och soker. Låt småputtra tills det mesta av vätskan har kokat bort.

4. Droppa i chiliolja och sesamolja. Dra några varv med vitpepparkvarnen. Häll över i din gan guo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar