söndag 9 januari 2011

Grodben i "torr panna"

Gan guo betyder "torr panna" eller "torr gryta" och dessa rätter brukar man ha på en liten brännare framme på bordet där de får puttra vidare under måltidens gång. Det torra i sammanghanget är att de har relativt lite sås. Jag brukar ställa en värmefast skål vanför ett värmeljus eller två men det finns speciella gan guo-set att köpa med en metallskål, en ställning och en liten brännare.

Dagens gan guo är på groda och är en ganska kryddstark anrättning (något som verkar vara fallet för de flesta gan guo-rätter).

Recept: Gan guo tian ji tui - Grodben i torr panna
gan guo - torr panna
tian ji - groda
tui - ben

Ingredienser:
500g grodben
½ tsk sichuanpeppar
5-8 torkade röda chilis
1 msk chilibönsås
1-2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
2-3 salladslökar, ljusa delarna
2x2 cm ingefära
2 gröna turkiska paprikor (sivri)
½ röd paprika
salt
färsk koriander

Marinad:
½ msk ljus soja
½ msk shaoxing risvin
1 msk ostronsås
1 msk majsstärkelse


1. Skär bort klor från grodbenen och dela dem i individuella ben. Lägg i en skål tillsammans med marinadingredienserna. Låt stå i ca 20 minuter.

2. Hacka vitlöken, skär salladslöken i korta längder, skala och skiva ingefäran tunnt, skär schalottenlökarna i kvartar. Skiva den gröna paprikan i rundlar och skär långa strimlor av den röda.

3. Hetta upp några matskedar olja på hög värme i en wok. Woka grodbenen tills de ändrat färg på ytan, salta lite, slå i ca 1dl vatten och lägg på ett lock. Låt koka i några minuter (3-5). Ta upp benen och låt dem rinna av på hushållspapper. Torka ur woken.

4. Hetta upp lite ny olja och woka först den torkade chilin och sichuanpepparn. När deras lukt stiger tydligt ur woken lägg i all lök och ingefäran. Woka i ca 30 sekunder och lägg i chilibönsåsen. Woka ca 30s till och lägg sedan i grön och röd paprika samt grodbenen. Salta lite till. Woka runt i 30-60s och häll upp i gan guo- skålen. Garnera med koriander.

4 kommentarer:

 1. Ser gott ut det där. Undrar om det skulle funka med kycklingvingar istället för grodlåren. Vad tror du?

  SvaraRadera
 2. Det skulle nog funka utmärkt.

  SvaraRadera
 3. vart i hela sverige kan man få tag på grodben

  SvaraRadera
 4. De finns rätt ofta i frysdiskarna på asiatiska affärer. Även kanske i en bra saluhall.

  SvaraRadera