torsdag 10 maj 2012

Sojakokt kyckling

Tillagningsmetoden lu (卤) betyder att koka i soja och/eller kryddor. Den beskrivningen kanske stämmer in på andra metoder som till exempel rödbrässering (hongshao 红烧). Jag är ärligt talat inte hundra på var gränserna går mellan dessa men när man gör lu så kokar man i regel med ganska mycket vätska och sedan fiskar man upp det man kokat ur spadet. Här är iallafall ett lu-recept på kyckling som använder extravaganta mängder soja och tar hela dan att göra men jag tycker resultatet blir riktigt bra.




Recept: Sojakokt Kyckling - Lu ji
lu - koka i soja/kryddor
ji - kyckling

Ingredienser:
1 kyckling
3 dl mörk soja
2 dl ljus soja
2 msk riven skalad ingefära
½ dl shaoxing risvin
2 msk socker
1 msk krossad sichuanpeppar
½ liter buljong
sesamolja

1. Gnid in kycklingen invändigt och utvändigt med sichuanpeppar och ingefära. Lägg i en skål tillsammans med sojor, vin och socker. Låt stå över natten eller iallafall 3 timmar.

2. Ta upp kycklingen och låt marinaden rinna av (tillbaka i skålen). Hetta upp olja för fritering. Fritera sedan kycklingen i 6-7 minuter, vänd och fritera i 6-7 minuter till. Om du får ner hela kycklingen i oljan fritera en gång 8-9 minuter istället.

3. Lägg kycklingen i en gryta slå över marinaden och fyll på med buljongen. Låt koka upp, sänk värmen och koka under lock i 40 minuter.

4. Ta av grytan från värmen och låt stå i några timmar utan att ta bort locket. När vätskan har svalnat så fiska upp kycklingen, låt rinna av och pensla den sedan med sesamolja.

5. Låt kycklingen ligga svalt i minst en timma. Ta ut innan servering och skär upp den. Ringla över lite av kokspadet.

4 kommentarer:

  1. Det dök upp en kommentar på mejlen angående den hä rätten som jag tyvärr råkade ta bort i tron att den skulle finnas här också.

    I kommentaren ifrågasattes nyttan med friteringen.

    Jag tycker den framförallt påverkar skinnets konsistens och smak. Det finns liknande recept utan fritering men jag tycker man får det lilla extra ut av rätten med friteringen trots att köttet långt in i bröst och dylikt inte blir så påverkat.

    Sedan ansågs rätten ha en alltför hög mustighet och sälta. Detta är ju förstås smaksaker och rätten ska ha dessa egenskaper. En viktig sak med denna likt de flesta andra rätter här är ju att de inte ska vara ensamma på matbordet. Man bör servera några rätter som smakmässigt kompletterar varandra för att få en bra helhet.

    SvaraRadera
  2. Hej igen. Jag gillar skinn, men inte när det varit kokt. Det ska vara krispigt helst.

    Jo, det slog mig faktiskt idag, att ett par bitar var gott men som ensam rätt blev det alldeles för mastigt. Ska hitta på något med resterna i morgon, steka på och så ett gäng ärtor för lite sötma.

    SvaraRadera
  3. Idag åt jag resterna. Skippade att ha mer sojasås än det som sas låg runt kycklingen och nu var det mer i min smak! Två dagar i kylen gjorde den bara gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att du fick lön för mödan. /Eric

      Radera