I korthet gör man så här:
1. Gnid in en kyckling med ca 3/4 dl salt, sjölj den sedan och lägg i en skål.
2. Häll 1 tsk salt utanpå och 1 tsk salt inuti kycklingen
3. Häll 1½ tsk socker utanpå kycklingen och 1½tsk socker inuti kycklingen.
4)Lägg en salladslök och ett par grova skivor ingefära (med skal) inuti kycklingen. Lägg två-tre salladslökar och tre-fyra grova skivor ingefära runt om kycklingen.
5) Ångkoka kycklingen i en timma.
6) Skär upp kycklingen i bitar (utan ben) och marinera i kylen över natten. Marinaden består av ½dl av spadet som samlats i skålen under ångkokningen, ½ dl shaoxing-risvin, lite malen vitpeppar,½ tsk salt och 1 tsk socker.
Kvällens andra övning bestod i en Sichuanesisk gurkinläggning. Smaken påminner om gårdagens Gong Bao Jiding.
Gör så här:
1. Ta ca 400g gurka, kärna ut och dela i stavar. Blanda med 1 tsk salt och låt stå i 45 minuter. Sjölj sedan och torka av.
2. Hetta upp ett par matskedar olja i en wok och häll i halverade och urkärnade torkade chilifrukter och sichuanpeppar. (Kanske en 6-10 chilis och 1 tsk sichuanpeppar). Stek ett tag men bränn dem inte.
3. Häll i gurkerna och stek runt som hastigast, ca 10 sek.
4. Lägg gurkorna i en skål och häll över 1 msk sesamolja, 2 msk socker, 2 msk klar risvinäger, lite hackad färsk röd chili samt lite strimlad skalad färsk ingefära.
5. Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar