fredag 20 november 2009

Berusad Kyckling och Sichuanesisk inlagd gurka

Ikväll har jag förberett lite av maten till imorgon då det kommer över lite bekanta på besök. Till att börja med så har jag ångkokt en kyckling för att göra Zui Ji - Berusad kyckling.

I korthet gör man så här:

1. Gnid in en kyckling med ca 3/4 dl salt, sjölj den sedan och lägg i en skål.
2. Häll 1 tsk salt utanpå och 1 tsk salt inuti kycklingen
3. Häll 1½ tsk socker utanpå kycklingen och 1½tsk socker inuti kycklingen.
4)Lägg en salladslök och ett par grova skivor ingefära (med skal) inuti kycklingen. Lägg två-tre salladslökar och tre-fyra grova skivor ingefära runt om kycklingen.
5) Ångkoka kycklingen i en timma.
6) Skär upp kycklingen i bitar (utan ben) och marinera i kylen över natten. Marinaden består av ½dl av spadet som samlats i skålen under ångkokningen, ½ dl shaoxing-risvin, lite malen vitpeppar,½ tsk salt och 1 tsk socker.

Kvällens andra övning bestod i en Sichuanesisk gurkinläggning. Smaken påminner om gårdagens Gong Bao Jiding.

Gör så här:

1. Ta ca 400g gurka, kärna ut och dela i stavar. Blanda med 1 tsk salt och låt stå i 45 minuter. Sjölj sedan och torka av.
2. Hetta upp ett par matskedar olja i en wok och häll i halverade och urkärnade torkade chilifrukter och sichuanpeppar. (Kanske en 6-10 chilis och 1 tsk sichuanpeppar). Stek ett tag men bränn dem inte.
3. Häll i gurkerna och stek runt som hastigast, ca 10 sek.
4. Lägg gurkorna i en skål och häll över 1 msk sesamolja, 2 msk socker, 2 msk klar risvinäger, lite hackad färsk röd chili samt lite strimlad skalad färsk ingefära.
5. Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar