måndag 30 november 2009

Bambusvamp

Det här måste vara en av de mest fantastiska matsvamparna i världen: Bamboo mushroom, Bamboo pith eller Bamboo pith fungus är en svamp i familjen stinksvampar som kan hittas i kinesiska bambuskogar i t.ex. Sichuan och Yunnan, där den lever som nedbrytare av nedfallna löv. På kinesiska kallas den Zhu Sheng eller Zhu Sun (inte att förväxlas med bambuskott som också blir Zhu Sun men med ett annat andra tecken som också uttalas sun men i med en annan ton.)


Svampen är mycket aromatisk och består av tre delar: en rörformad stam, ett ljust "paraply" samt en nätliknande slöja. Dessa tre delar har alla olika smak och textur. Tillsammans blir det helt fantastiskt. I Sverige finns den bara att få tag i torkad men den är definitivt värd att köpa. Senast jag köpte ett paket så var priset ca 40 kronor för 70g torkad svamp. Förr var den tydligen mycket dyrare då den enbart plockades vild, men sedan 1979 har man kunnat odla svampen så priset har blivit överkomligt.

Efter blötläggning i ca 10 minuter i hett vatten så har man användbara svampar. Huvudsakligen används de som ingridiens i soppor. Ikväll skivade jag helt enkelt upp några svampar och wokade dem snabbt tillsammans med lite vitlök, sichuanpeppar och lite torkad chili. Salt måste också till. Enkelt men otroligt gott!
Wokad bambusvamp

2 kommentarer:

  1. På vanliga stället, dvs Gain. Tyvärr har jag inte sett några i affären på över ett år.

    SvaraRadera