lördag 14 november 2009

Hainankyckling med ris

Hainan dao är en ö som också är Kinas mest sydliga provins. Klimatet är tropiskt och ön har nu börjat lanseras som turistparadis. Dagens middag är en rätt därifrån men som numera mest förknippas med Singapore dit den kommit med kinesiska immigranter. Rätten är en hel liten middag med kyckling, ris, soppa och dippsåser till kycklingen. Jag har sett många varianter mer eller mindre förenklade och sålunda med vitt skilda tilllagningstider. Min variant innehåller nog bara en genväg och den beror mest på att man numera inte får med hals, kräva och hjärta när man köper en kyckling i en vanlig matvaruaffär.

Recept: Hainan ji fan, Hainan kycklingris


ji - kyckling
fan - kokt ris


Ingredienser - kokning:
1 hel kyckling
salt
risvin
10-16 färska korianderkvistar
4 grova skivor ingefära
Några svartpepparkorn
Ett par salladslökar
Ett par vitlöksklyftor
3L vatten
kycklingfond


Ingridienser - soppa:
4-6 finhackade schallottenlökar
En grovtärnad bifftomat
1-2 skivade röda chilifrukter
En halv gurka, urkärnad och tärnad (1cmx1cm bitar)

Dipp 1:
Lika delar pressad vitlök och riven färsk ingefära
Kall olja

Dipp 2:
1-2 skivade röda chilifrukter i ljus soja

Dipp 3:
1-2 skivade salladslökar, 1 msk riven ingefära
Het olja


1. Koka upp vattnet tillsammans med kycklingfond, koriander, svartpeppar, vitlök, salladslök och ingefära. Koka i ca 20 minuter. Vill man inte ta några genvägar så tar man hals, kräva m.m från kycklingen istället för fonden och kokar alltsammans i 45 minuter istället.

2. Under tiden att kryddorna kokar så gnid in kycklingen i salt och risvin, både in- och utvändigt.

3. Lägg i kycklingen och koka upp. Koka sedan mycket försiktigt i en timme, vänd ett par gånger under tiden. Ta sedan av grytan, täck med lock och låt stå i 10-15 minuter.

4. Ta ur kycklingen och sila buljongen. Dela buljongen i två delar. En del för att koka riset i och resten till soppan.

5. Soppan: Fräs schalottenlöken tills den blir mjuk och lägg sedan i tomat och chili. Stek runt lite och slå sedan på buljongen. Låt koka upp och sedan koka långsamt i 20 minuter. Lägg sedan i gurkan och låt koka upp.

6. Riset: under tiden soppan kokar så koka riset i buljongen tills det är klart. Det kommer att behövas röras om i riset några gånger.

7. Dippsåser. Bara att blanda, inga konstigheter.

Servering: Skär kycklingen i bitar och lägg på ett fat, garnera med korianderkvistar. Lägg upp riset i en annan skål och ge alla var sin soppskål.


2 kommentarer:

  1. Hej.
    Jag undrar hur mycket kyckling fond det ska vara?

    SvaraRadera
  2. Det beror på vad för fond som använda, mängden vätska ska ju räcka åt att koka kycklingen och smaken ska ha en fyllig kycklington. Det bästa är nog att ta i fonden lite i taget och smaka av.

    SvaraRadera