Ikväll lagar jag alltså rödbrässerat nötkött med potatis, Sichuans svar på Kallops (även om kinesisk rättika är vanligare än potatis när rätten lagas i sina hemtrakter). Den färdiga rätten sparar jag till imorgon, den förlorar inte på en natt i kylen.
Recept: Hong shao niu rou, Rödbrässerat Nötkött
Hong shao - Rödbrässering
niu rou - nötkött
Ingredienser:
1 kg högrev skuren i "kallopsbitar"
½ kg potatis kurna i bitar av samma storlek som köttet
Ett par salladslökar
En rejäl bit ingefära
1 dl chilibönsås
3/4 dl Shaoxing risvin
1 msk mörk soja
1 liter oxbuljong
1-3 tsk sichuanpeppar (beroende på kvalitet)
En eller fler av följande (se här):
1 liten bit Cassia
1 Cao guo
1 stjärnanis
1. Blanchera köttet, banka till ingefäran lite, krama ihop salladslöken i handen.
2. Hetta upp olja i en gryta. Häll i chilibönsåsen. Stek i en halv minut. Fräs sedan köttet, ingefäran och salldslöken ett par minuter.
3. Slå på buljongen, vinet, sojan. Koka upp och skumma av.
4. Lägg i sichuanpeppar och övriga kryddor. Koka på låg värme med halvpålagt lock i två timmar.
5. Lägg i potatsien och koka tills den är lagom mjuk.
6. Fiska upp salladslökarna och släng. Servera sedan, gärna toppad med rikliga mängder färska korianderblad.
Hallå.
SvaraRaderaMin närmaste Asienlivs, kunde inte klura ut vad guipi/cassia och tsao kuo/caoguo var för något. De brukar faktiskt kunna plocka fram det mesta jag frågat om förut. Jag ska ska pröva runt Hötorget i Stockholm som är något av ett mini chinatown.
Hallå igen! Caoguo hittade jag efter en del trixande. Återigen en fantastisk god maträtt med ordentligt sting i :)
SvaraRaderaDet var bra det. Guipi går att ersätta med kanel men det blir inte riktigt helt rätt.
SvaraRadera